Ce feluri de lămpi folosim la fiecare tip de remorcă. Vezi cerințele legale

2021-08-06
Ce feluri de lămpi folosim la fiecare tip de remorcă. Vezi cerințele legale

Ce feluri de lămpi folosim la fiecare tip de remorcă. Vezi cerințele legale

Luminile auto ale remorcii îți asigură circulația regulamentară pe sol, în conformitate cu cerințele legale. Mai mult, sistemul luminos al vehiculului tractabil reprezintă un factor important ce îți garantează siguranța. Cu ajutorul lui, ceilalți participanți la trafic sunt înștiințați cu privire la intențiile pe care le ai atunci când conduci un autovehicul care are atașat o remorcă.

De altfel, calitatea lămpilor și montarea lor corespunzătoare te protejează de posibilele accidente care se pot întâmpla din cauza vizibilității reduse sau a întunericului. Acestea sunt absolut necesare atât ziua, cât și noaptea, și reprezintă principalul avantaj în cazul vremii nefavorabile sau a condițiilor exterioare. Aflăm împreună, în cele ce urmează, care sunt tipurile de lămpi pe care trebuie să le utilizezi în funcție de remorcă și, de asemenea, ce presupun cerințele legale în legătură cu acestea.

Rolul sistemului luminos la remorca auto

Înainte de a afla exact ce fel de sistem luminos trebuie să folosești pentru ca remorca să poată rula corespunzător pe sol, trebuie să te informezi în legătură cu rolul acestuia și principalele aspecte de care să te îngrijești.

Luminile vehiculului tractabil sunt importante deoarece fac parte dintre principalele elemente ce asigură siguranța în timpul călătoriilor. Cei care participă alături de tine la trafic trebuie să recunoască în timp util acțiunile pe care intenționezi să le realizezi. De asemenea, lămpile sunt indispensabile și datorită faptului că remorcile nu au un motor propriu, ci sunt tractate de un automobil. Ca atare, sistemul luminos al mașinii nu este suficient pentru a semnaliza existența atașamentului.

Pe lângă acest capitol al siguranței, lămpile pot fi utilizate și pentru schimbarea sau îmbunătățirea aspectului remorcii tale. Ca și în cazul mașinilor, pentru șoferii experimentați, și acest lucru are o importanță destul de mare. Acum că te-ai lămurit care este rolul luminilor la remorcă, hai să aflăm ce feluri de lămpi trebuie să folosești pentru a rula legal pe sol.

Tipurile de lămpi utilizate și sarcinile acestora la remorcă

Așa cum menționam anterior, există o varietate de lămpi necesare cu scopuri specifice, ce îți garantează respectarea conformă a codului rutier.

Lampa din zona plăcuței de înmatriculare este necesară pentru a asigura vizibilitatea totală a acesteia în întuneric. În privința nuanței luminii, nu există culori impuse de lege, dar cele mai folosite sunt albul și galbenul.

Pe de altă parte, luminile de poziții reprezintă o necesitate datorită faptului că semnalizează la timp, celorlalți participați la trafic, existența atașamentului remorcii. Acestea trebuie luminate în permanență pentru ca vehiculul să fie ușor de identificat în timpul deplasării.

Luminile de semnalizare sunt și ele importante, mai ales în cazul remorcilor de mari dimensiuni care le acoperă pe cele ale autoturismului. Acestea îi atenționează pe șoferi în privința direcției și a virajelor pe care intenționezi să le execuți.

Sistemul catadioptric al remorcii combină refracția și reflecția pentru a semnaliza dimensiunea și existența acesteia pe ruta de deplasare, prin cele patru elemente montate față-spate.

De altfel, lampa specifică sistemului de frânare are rolul de a evidenția de la o distanță corespunzătoare intenția de încetinire. Culoarea roșie este cea recomandată din punct de vedere legal datorită puterii de accentuare, aspect ce o face ușor observabilă.

Cerințe legale pentru sistemul de lumini al auto remorcii

Există o mulțime de lămpi specifice care se pot monta la auto remorcă și servesc fiecare unui scop specific, în funcție de nevoile tale și ale vehiculului. Conform codului rutier, conducătorii de autoturisme cu echipamente atașate sunt obligați să utilizeze un sistem luminos. În cele de mai jos, îți prezentăm criteriile pe care trebuie să le cunoști, dacă nu vrei să ai parte de incidente neplăcute. Șoferii unei mașini cu remorcă trebuie să respecte anumite reguli, după cum urmează:

  • pentru orice remorcă ce are număr de înmatriculare este necesară atașarea unei lămpi care să lumineze plăcuța;
  • orice vehicul tractabil are nevoie de o pereche de lumini de poziție (roșii, de regulă), la spate;
  • vehiculul remorcabil trebuie dotat cu lumini de semnalizare;
  • remorca trebuie să fie echipată cu doi catadioptri roșii, în formă de triunghi echilateral, cu vârful în sus;
  • în partea din față se impune montarea a doi catadioptri albi, de data aceasta, fără formă triunghiulară;
  • la remorcile cu lățimea mai mare de 1,50 m sunt esențiale două lumini de poziție albe, plasate spre marginea atașamentului;
  • de asemenea, remorcile de dimensiuni mari trebuie prevăzute cu lămpi roșii destinate sistemului de frânare;
  • dacă remorca acoperă pozițiile de ceață ale mașinii, este necesară și montarea unor poziții de ceață independente.

Verificarea corespunzătoare a sistemului luminos

Luminile remorcii sunt esențiale pentru a te face observat de cei din jur atunci când pleci la drum. Ca atare, verificarea fiecărei lămpi nu trebuie nicidecum omisă înainte de orice deplasare. Trebuie să te asiguri că lentilele lămpilor sunt curate deoarece condițiile de drum pot forma un strat de murdărie. Drept consecințe, luminarea drumului nu se mai realizează corespunzător, iar ceilalți șoferi vor observa mai greu existența remorcii.

Pe de altă parte, lămpile remorcii au nevoie de revizie regulată în ceea ce privește funcționarea și poziția optimă. Această acțiune este indispensabilă deoarece dereglarea sau defectarea vreunui bec îți poate aduce o contravenție neplăcută. De altfel, proiectarea necorespunzătoare a luminii poate reprezenta un dezavantaj atât pentru tine, cât și pentru ceilalți șoferi.

Concluzii

De reținut este faptul că orice remorcă, de mici sau mari dimensiuni, are neapărată nevoie de un sistem de lumini specifice. În funcție de tipul remorcii și a scopului pe care îl îndeplinește lampa, trebuie să ai tot timpul în vedere cerințele legale obligatorii. Orice rulare necorespunzătoare pe asfalt reprezintă o încălcare a codului rutier și îți poate aduce amenzi neplăcute. În plus, acest aspect îți poate pune viața în pericol în contextul în care ceilalți conducători auto nu sesizează prezența remorcii la timp.

Nu uita să te asiguri temeinic înainte de la pleca la drum deoarece siguranța ta trebuie să fie pe primul loc.

Sperăm că informațiile pe care ți le-am oferit sunt utile și îți vor fi de mare folos. Poți lăsa un comentariu la sfârșitul acestui articol sau ne poți contacta pentru informații suplimentare. Drumuri ușoare, fără incidente neplăcute!

Recomandate

pixel