Alege limba
și țară
Bulgarian
Czech
Danish
German
Greek
English
Spanish
Estonian
French
Italian
Lithuanian
Latvian
Dutch
Norwegian
Polish
Portuguese
Slovak
Slovenian
Swedish
Ukrainian

Tipuri de jante pentru remorcă și cum le alegi pe cele potrivite

2022-05-12
Tipuri de jante pentru remorcă și cum le alegi pe cele potrivite

Tipuri de jante pentru remorcă și cum le alegi pe cele potrivite

Dacă ai o remorcă pe care o folosești des, atunci probabil că ai și nevoie de jante pentru ea. Și pentru că jantele și cauciucurile sunt în contact direct cu solul, ele trebuie să îți ofere siguranță în trafic. Așadar, jantele remorcii trebuie să fie în stare bună și să se potrivească cu tipul de obiect tractabil pe care îl ai. Dar cum să identifici ce fel de jante are nevoie remorca ta? Există mai multe tipuri de jante de remorcă, iar ele se deosebesc prin diferite caracteristici. Dacă ai nevoie să faci o achiziție nouă, trebuie să cunoști mai întâi ce fel de jante sunt necesare pentru remorca ta. În articolul de astăzi îți vom arăta care sunt cele mai cunoscute tipuri de jante și tot ceea ce trebuie să ai în vedere înainte de a le cumpăra.

Cum alegi modelul potrivit de jantă pentru remorcă

Siguranța ta, a pasagerilor tăi și a celorlalți participanți la trafic reprezintă principalul aspect pe care îl ai în vedere când pornești la drum. Iar ca să fii sigur, trebuie să știi că remorca este în stare ideală, de la cel mai mic șurub și până la cuplă. Astfel, jantele obiectului tractabil nu trebuie să fie o excepție. Iată ce trebuie să știi despre alegerea corectă a lor:

  1. Jantele trebuie să fie potrivite cu cauciucurile, dar și cu spațiul special de montare a roților. Așadar, trebuie să iei în calcul ca dimensiunile jantei împreună cu pneul să se poată monta pe capătul osiei.
  2. Încărcătura pe care o transporți trebuie să fie susținută, iar jantele contribuie în mare măsură la transportul sigur al mărfurilor. De aceea, dacă roțile remorcii nu sunt potrivite, ele pot ceda oricând sub greutatea materialelor.
  3. Virajele pe care le iei conducând ansamblul pot crea balans. Iar pentru a nu se produce accidente, jantele remorcii trebuie să fie destul de late pentru a se fixa pe carosabil.
  4. Materialul din care sunt realizate jantele determină rezistența lor la intemperii, dar și durata de viață.

Tipuri de jante pentru remorcă

Jantele unei remorci trebuie alese cu atenție, pentru că pot avea un impact major asupra siguranței și performanțelor. Și există mai multe tipuri de jante pentru remorci, iar fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Cel mai potrivit tip depinde de mai mulți factori, inclusiv greutatea remorcii, terenul pe care va fi folosită și scopul pentru care este utilizată. Cele mai populare jante pentru remorcă sunt cele de oţel. Sunt uşor de găsit şi au un preţ accesibil. Spre deosebire de alte tipuri, ele sunt mai grele şi pot fi folosite pentru remorci cu o greutate de până la 3500 kg. Dezavantajul jantelor de oţel este că sunt mai greu de manevrat şi pot fi afectate uşor de coroziune. O altă opţiune populară pentru jante este aluminiul. Ele sunt uşoare şi rezistente la coroziune, fiind adesea alegerea potrivită pentru remorci. Pot fi folosite pentru obiecte tractabile cu o greutate de până la 3500 kg. Dezavantajul lor este, însă, costul ridicat. Cu alte cuvinte, jantele de aluminiu sunt mai costisitoare decât cele de oțel. Pe lângă tipurile amintite mai sus, există și variantele de jante din poliamidă și de aliaj. Cu toate acestea, jantele de poliamidă nu sunt indicate pentru remorcile destinate transportului de mărfuri grele. Iar în ceea ce privește jantele de aliaj, ele au un preț mai redus, însă corodează ușor.

Set de jante și cauciucuri pentru remorcă

Achiziționarea unor jante pentru remorcă presupune potrivirea lor atât cu pneurile, cât și cu obiectul tractabil. În cazul în care nu ai deja anvelope pentru remorcă, poți alege să achiziționezi un set complet. Astfel, trebuie să verifici doar dacă roțile pot fi montate pe osiile remorcii. Atunci când cauți seturi de jante și cauciucuri pentru remorcă, asigură-te că achiziționezi numărul exact de roți. În cazul în care nu cunoști dimensiunile necesare, poți verifica în cartea tehnică a remorcii diametrul necesar. În plus, verifică câte prezoane au jantele pe care vrei să le iei. Dacă greutatea remorcii este mai mare, atunci trebuie să alegi roți care au cel puțin 4 sau 5 prezoane fiecare. Avantajul seturilor de jante și cauciucuri este redat de potrivirea ideală dintre cele două piese. Astfel, tu câștigi timp și ai siguranța unui transport fără probleme. În plus, există șansa ca setul să aibă un cost mai redus decât achiziționarea separată.

Jante noi sau second-hand?

Având în vedere importanța jantelor pentru folosirea remorcii, există o frecvență mare în verificarea și înlocuirea lor la remorcă. Orice lovitură sau îndoitură a jantei poate avea crea situații nepotrivite în trafic. Iar dacă te gândești să le înlocuiești, poți alege între jante noi sau second-hand. Totuși, cum îți dai seama ce ar trebui să achiziționezi? Indiferent pentru ce variantă optezi, trebuie să fii convins că jantele achiziționate sunt compatibile cu remorca. Așadar, acesta este primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare. Dacă te gândești la jante second-hand, recomandarea este să te asiguri că ele sunt într-o stare bună. Cu alte cuvinte, că nu sunt lovite, îndoite, ruginite sau deformate în orice fel. Ulterior, vezi și care este bugetul pe care ești dispus să îl aloci pentru achiziție. Dacă pentru jantele noi costul este prea ridicat, te poți orienta către piața second-hand. Totuși, îți recomandăm să compari toate ofertele pe care le găsești pentru a vedea care e cea mai bună alternativă pentru tine. După achiziție, nu uita să îngrijești constant jantele, dar și celelalte piese ale remorcii, pentru a prelungi durata de viață. Iar când te pregătești de drum, ai grijă să verifici tot ansamblul, dar și să ai la tine toate actele necesare. Sperăm că articolul de astăzi te-a ajutat să vezi ce tipuri de jante pentru remorcă există și cum alegi modelul potrivit pentru obiectul tău tractabil. Mult succes și drumuri bune!

pixel