Alege limba
și țară
Bulgarian
Czech
Danish
German
Greek
English
Spanish
Estonian
French
Italian
Lithuanian
Latvian
Dutch
Norwegian
Polish
Portuguese
Slovak
Slovenian
Swedish
Ukrainian

Platforma auto: cerințe legale și utilitate

2022-02-01
Platforma auto: cerințe legale și utilitate

Platforma auto: cerințe legale și utilitate

Când ești deținătorul unui permis de conducere și al unui autoturism, deplasările sunt mult mai ușoare chiar și pe condiții meteorologice nefavorabile. Și când ai nevoie să transporți diferite încărcături, o poți face chiar tu, dacă iei în calcul atașarea unor componente speciale, precum remorci sau platforme auto. Poți face investiții care să-ți fie de folos pe termen lung. De exemplu, poți alege să achiziționezi o platformă auto cu care poți transporta diferite autovehicule, fie ale tale, fie ale prietenilor. Așadar, în acest articol îți vom arăta avantajele unei platforme auto și tot ce trebuie să știi din punct de vedere legislativ înainte să faci achiziția.

Cât de utilă este o platformă auto?

Orice investiție pe care o faci trebuie să aibă o utilitate, iar costul achiziției nu trebuie să fie mai mare decât nivelul de întrebuințare al acelui bun. Cu alte cuvinte, dacă tu cumperi o componentă costisitoare pe care nu o folosești des, atunci achiziția este zadarnică. Așadar, cât de utilă poate fi o platformă auto? Poate că în prezent nu ești neapărat în situația urgentă de a avea nevoie de o platformă. Însă poate sosi momentul în care ai vrea să pleci într-o excursie cu un autoturism de teren sau poate că un prieten are nevoie de tractare, iar mașina sa nu poate rula pe carosabil pe propriile roți. În aceste cazuri, ar trebui plătită o firmă de transporturi pe platformă. Și de ce să nu faci economie și să iei în calcul o platformă auto tractabilă?Și pentru că vorbeam mai sus despre utilitatea platformei, nu trebuie să cauți cel mai costisitor model, ci unul care să-ți îndeplinească nevoile, dar și pe care să îl poți atașa și conduce legal.

Ce prevede legislația despre platformele auto?

Pentru că orice modificare sau atașare la autoturisme trebuie să fie legală din punct de vedere al legislației rutiere, îți vom spune toate aspectele pe care trebuie să le iei în calcul când vine vorba de platformele auto. În primul rând, trebuie să stabilești cu exactitate ce categorie auto este necesară pentru conducerea ansamblului format din autoturism și platformă auto. Și pentru a clarifica, masa maximă autorizată se referă la masa proprie a vehiculului sau atașamentului plus încărcătura acestuia, admise prin lege. Așadar: Pentru categoria B: Poți conduce ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător a cărui masă maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și un atașament ușor a cărui masă maximă autorizată să nu depășească 750 kg. Ansamblul nu poate depăși 4.250 kg.

Pentru categoria BE: Poți conduce ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător a cărui masă maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și un atașament a cărui masă maximă autorizată nu depășește 3.500 kg. În acest caz, ansamblul poate depăși 4.250 kg. Sub nicio formă nu se permite conducerea ansamblului în care masa maximă autorizată a atașamentului depășește masa maximă autorizată a vehiculului trăgător, chiar dacă masele cântărite sunt mai mici. De exemplu, dacă masa maximă admisă a unui autoturism este de 3.000 kg, iar masa cântărită este de 2.900 și masa maximă admisă a atașamentului este de 3.500, dar masa cântărită este de 750 kg, legea nu permite conducerea acestui ansamblu. De asemenea, pentru a putea tracta un alt autoturism pe platforma auto, este necesar ca mașina de pe platformă să fie înmatriculată și trebuie să aibă la bord un șofer cu permis de conducere valabil.

Unde poți circula cu ansamblul cu platformă auto?

Nu există interdicții cu privire la drumurile pe care poți circula cu platforma auto, cu excepția autostrăzilor. Și aici, există excepții. Dacă ansamblul poate depăși viteza de 50km/h atunci poate circula pe autostradă. Există și o limita specială pentru acest ansamblu: viteza maximă admisă este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pe drumul respectiv. Practic, autoturismul cu atașament poate circula pe autostradă cu maximum 120 km/h. Așadar, poți circula cu autoturismul și platforma pe orice drum public respectând indicatoarele și limitările de viteză. Fii precaut și ia în considerare că ești la bordul unui ansamblu mai lung și mai greu decât majoritatea mașinilor din trafic. Așadar, virează cu atenție și păstrează distanțe de frânare mai mari ca de obicei.

Documentele necesare pentru atașarea platformei auto

Circularea pe drumul public la bordul unui autoturism care are atașată o platformă auto impune anexarea unor documente pentru atașamentul ansamblului. Platforma trebuie să fie omologată la Registrul Auto Român. Cu alte cuvinte, autoritățile abilitate trebuie să verifice dacă componenta ansamblului se încadrează în parametrii legislației rutiere în vigoare.Platforma trebuie să aibă numere de înmatriculare, iar pe anexa certificatului de înmatriculare trebuie menționată data expirării inspecției tehnice periodice. De asemenea, ai nevoie și de o poliță de asigurare de răspundere civilă auto valabilă pentru perioada în care circuli cu platforma atașată.

Așadar, ia în considerare nevoile pe care le ai cu privire la platforma auto și vezi dacă merită să faci această investiție. Ia în calcul frecvența cu care ai utiliza această platformă, dar și sumele pe care le plătești pentru: achiziționare; înmatriculare; omologare; ITP; polița RCA. De asemenea, trebuie să iei în calcul obținerea permisului de conducere categoria BE, în cazul în care ai nevoie de o platformă auto cu care să poți transporta mai mult de 750 kg. Atunci când mergi pe drumurile publice, nu uita să verifici întotdeauna: starea tehnică a mașinii, dar și a atașamentului; cuplul ansamblului; valabilitatea actelor tale – permisul de conducere și cartea de identitate; valabilitatea actelor automobilului și ale platformei – ITP și asigurarea; să ai la tine certificatele de înmatriculare ale mașinii și platformei; condițiile meteorologice în vederea conducerii preventive; condițiile de trafic pentru a câștiga timp și a conduce ecologic. Acum că ai aflat cât de utilă poate fi o platformă auto, dar și toate prevederile legale pe care trebuie să le ai în vedere la conducerea ansamblului, nu îți rămâne de făcut decât să alegi platforma în funcție de necesitățile tale. Până data viitoare, îți dorim spor și drumuri bune!

pixel