Plăcuțe de frână pentru remorci. Originale sau aftermarket?

2023-05-04
Plăcuțe de frână pentru remorci. Originale sau aftermarket?

Plăcuțe de frână pentru remorci. Originale sau aftermarket?

Fiecare drum parcurs cu remorca trebuie să-ți ofere siguranță. E important să știi că obiectul tractabil este în stare ideală și că sistemul responsabil de oprire a vehiculului la timp funcționează foarte bine.

Aproape orice eveniment rutier poate fi prevenit prin simplele frâne, iar plăcuțele de frână pot face diferența dintre un accident evitat și unul cu consecințe materiale.

De aceea, alegerea plăcuțelor de frână pentru remorci necesită o abordare responsabilă.

Sistemul de frânare al unei remorci

Atașarea la autoturism a unui obiect tractabil presupune măsuri de protecție sporite. Pentru a fi sigur că atât tu și pasagerii tăi cât și ceilalți participanți la trafic nu sunteți în pericol, îți recomandăm să iei măsurile de siguranță recomandate.

Sistemul de frânare nu este obligatoriu pentru toate remorcile. Spre exemplu, pentru cele care au 750 de kg sau mai puțin, sistemul este opțional. Cu alte cuvinte, legislația nu îi obligă pe deținătorii permisului de conducere categoria B să-și doteze remorca cu un sistem de frânare, însă acesta poate ajuta în evitarea unor posibile accidente.

Indiferent de alegerea pe care o faci, plăcuțele de frână pentru osiile remorcilor auto sunt printre cele mai importante elemente de siguranță.

Plăcuțele de frână sunt formate dintr-o placă de susținere și o garnitură de fricțiune, pentru producția cărora pot fi folosite peste zece componente:

  • semi-metalice;
  • din aliaje slabe de oțel;
  • organice;
  • ceramice.

Plăcuțele de frână semi-metalice conțin 65% metal spre deosebire de cele din aliaj slab de oțel care au un adaos de numai 30%. Avantajul celor semi-metalice este abilitatea de absorbție a căldurii, iar dezavantajul este că sunt atât de dure încât pot uza discul de frână dacă nu sunt schimbate la timp.

Plăcuțele organice conțin sticlă, carbon și kevlar, iar compoziția lor nu include mai mult de 15% metal. În principiu, sunt gândite pentru protecția mediului și nu poluează prin pulberea pe care o degajă prin frecarea de disc.

De cealaltă parte, există plăcuțele ceramice care conțin metale neferoase, sunt moi, silențioase și mai puțin abrazive. Dar acestea sunt potrivite pentru cei cărora le place viteza, lucru pe care nu-l putem spune despre conducătorii de vehicule cu obiecte tractabile.

Categorii de plăcuțe de frână pentru remorci auto

Indiferent de tipul de autovehicul, toate plăcuțele se încadrează în două categorii:

  • originale;
  • analoage (aftermarket).

În ceea ce privește originea, poți opta pentru plăcuțele originale, cunoscute după indicativul OE sau pentru cele aftermarket OEM.

Avantajele plăcuțelor de frână originale sunt evidente, însă costă mai mult comparativ cu cele aftermarket. Sunt vândute în ambalaje originale, realizate de un producător de încredere.

Plăcuțele aftermaket de calitate sunt, prin caracteristicile lor, ușor inferioare pieselor de schimb originale.

Există vreo diferență între plăcuțele de frână orginale și cele aftermarket?

Pentru cei mai mulți producători de plăcuțe de frână, răspunsul este „da”. În general, plăcuțele originale sunt ceva mai costisitoare, însă reprezintă un factor important pentru valoarea remorcii. Este recomandat ca toate piesele pe care le folosești să fie originale, mai ales dacă vrei să păstrezi un anumit standard la revânzare.

Dacă acest aspect nu te interesează, poți opta pentru piese OEM (Original Equipment Manufacturer) sau pentru variantele aftermarket. Cum spuneam, plăcuțele aftermarket sunt ceva mai accesibile și sunt produse de companii independente. De multe ori, pot fi de foarte bună calitate, însă alegerea lor trebuie făcută cu o foarte mare atenție.

Dezavantajul real este că produsele aftermarket nu oferă garanții absolute cu privire la caracteristicile de fricțiune, precum puterea de oprire, rezistența plăcuțelor și reducerea zgomotului și a prafului.

Plăcuțele de frână sunt nucleul unui sistem de frânare echilibrat. Din acest motiv, de la plăcuța OE până la lansarea pe piața aftermarket trebuie respectate toate elementele fundamentale legate de fricțiune. Unitrailer este un furnizor de încredere datorită pedigree-ul OE solid și a produselor originale pe care le deține.

Plăcuțele de frână orginale Unitrailer

Dezvoltate pentru a pune în valoare performanțele discului, plăcuțele de frână originale comercializate de Unitrailer pentru remorci se deosebesc prin diversele componente care garantează siguranță pentru acest tip de vehicul.

În oferta noastră vei găsi plăci de frână originale a producătorilor AL-KO și KNOTT. Plăcile de frână sunt elemente care se găsesc în sistemul de frânare cu tambur și sunt echipate cu garnituri de frecare.

Plăcuțele de frână pentru remorcă asigură o frânare cu eficiență 100% încă de la primele utilizări, reducând distanța de frânare în perioada de rodaj a vehiculului.

De asemenea, sunt dotate cu toate accesoriile necesare pentru o înlocuire rapidă, completă și sigură a instalației de frânare.

pixel