Cum trebuie folosit cablul de mână la remorci. Află aici cerințele legale

2021-08-06
Cum trebuie folosit cablul de mână la remorci. Află aici cerințele legale

Cum trebuie folosit cablul de mână la remorci. Află aici cerințele legale

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont atunci când călătorești cu auto remorca este siguranța. Indiferent de ruta pe care o parcurgi sau de încărcătură, reglementările legale în vigoare legate de deplasarea rutieră cu automobilul trebuie respectate întocmai. Vehiculele tractabile urmează și ele aceleași reguli pentru a putea rula, conform legii, pe sol. De altfel, bănuim că ești informat despre importanța sistemului de frânare a mașinii pe care o conduci zilnic. Dar despre frânele remorcilor ce știi? Și, în mod particular, despre frâna de mână? Fie că ești un șofer experimentat, fie că te afli abia la început, este esențial să cunoști cum funcționează frâna de mână a unei remorci și când trebuie aceasta utilizată. În cadrul acestui articol, vei afla rolul frânei de mână la auto remorcă, cum se manevrează și când este aceasta necesară. De asemenea, te punem la curent cu cerințele legale pe care trebuie să le ai în vedere în utilizarea unui cablu de mână la remorci.

Cablu de mână: condiții legale pentru existența unui sistem de frânare la remorcă

Înainte de a afla care este rolul frânei de mână la vehiculul tractabil, trebuie să cunoști care sunt cerințele legale în legătură cu existența unui sistem independent de frânare al remorcii. Fie că deții deja una sau plănuiești să o achiziționezi, află că amplasarea unor osii cu frâne este valabilă doar la remorcile cu masa totală maximă admisă peste 750 kg. Datorită greutății crescute a acestor tipuri de vehicule remorcabile, atașamentul de frânare trebuie să fie mai dotat, iar șoferul să dețină un permis suplimentar, de categoria BE. Astfel, necesitatea unei manete care să activeze frânarea se explică de la sine.

Rolul frânei de mână la auto remorcă

Orice fel de atașament (remorcă, rulotă, cabină etc.) se poate desprinde în timpul deplasării sau la staționare. În acest caz, o situație extrem de riscantă poate apărea și, de aceea, fiecare obiect tractat are nevoie de un cablu de mână la remorcă, pentru frânare. Frâna de mână se mai numește și frână de urgență și reprezintă sistemul prin care se realizează forța maximă de încetinire a vehiculului. Cu alte cuvinte, tensiunea de frânare este preluată în totalitate de cablul de mână separat. De îndată ce acesta este cuplat, iar tu tragi maneta, remorca auto se oprește și rămâne în poziție fermă. Acest instrument îl utilizezi în momentul în care ai observat că remorca s-a desprins. În cazul staționării, mecanismul trebuie activat pentru a permite obiectului tractat să rămână în poziție lângă autovehicul. Prin urmare, te sfătuim să nu neglijezi importanța sistemului de frânare de mână deoarece acesta te poate scuti de incidente neplăcute și periculoase. Pentru a înțelege mai bine, hai să vedem care sunt condițiile specifice de acționare a frânelor la vehiculul tractabil.

Cum funcționează frâna de mână la autovehiculul cu remorcă

Pentru a realiza manevre corespunzătoare și specifice, acțiunile remorcii trebuie să se sincronizeze cu cele ale autovehiculului. Ca atare, montarea și legarea cablurilor de frână la priza mașinii este esențială pentru a putea porni în siguranță la drum. Acțiunea de frânare este posibilă cu ajutorul tijei speciale, iar în momentul în care frâna este împinsă, maneta de transmisie receptează semnalul și realizează încetinirea. Sigur te întrebi dacă această reacție nu este bruscă. Ei bine, datorită tubului flexibil din material rezistent, impactul frânării spontane este atenuat. Astfel, frânele roților sunt acționate prin intermediul tijei de transmisie și a legăturilor. Acest mecanism poate avea mai multe cabluri de mână și se activează în momentul în care șoferul trage maneta. Cablurile se conectează cu roțile auto remorcii și pun tensiune suficientă pentru a le încetini. Acum că am aflat mici detalii despre cum funcționează acțiunea de frânare, hai să vedem și alte informații ceva mai tehnice despre cablul de mână pentru remorci.

Cerințe legale pentru rularea remorcii cu frână de mână

Bineînțeles că pentru a putea călători cu obiectul tractabil ce are atașat un cablu de mână pentru frânare, există câteva cerințe legale pe care trebuie să le ai în vedere. Ca prim demers, este necesară o cerere de omologare înaintată de către producătorul vehiculului sau de reprezentantul legal al acestuia. Documentele pe care trebuie să le conțină sunt următoarele:

  • o descriere completă a tipului de vehicul cu toate aspectele esențiale;
  • o listă specifică a componentelor ce alcătuiesc mecanismul de frânare;
  • prezentare schematică a sistemului de frânare și poziția exactă a elementelor pe vehicul;
  • schiță detaliată a componentelor;
  • actele unui autoturism reprezentativ pentru tractare.
Autoritatea însărcinată va realiza o analiză amănunțită a documentelor din dosarul tău. Dacă informațiile sunt satisfăcătoare și îndeplinesc cerințele, avizul de omologare îți este înmânat la scurt timp.

Când este necesară utilizarea frânei de mână

Frâna de mână conectată între automobil și remorca auto este utilizată, cu precădere, în momentul staționării. Atunci când mașina este oprită și înfrânată cu frâna de mână, trebuie să realizezi aceeași acțiune și la remorcă. Îți recomandăm să activezi această funcție pentru a te asigura că cele două vehicule sunt în siguranță. Spre exemplu, parcările în pantă sau suprafețele cu denivelări impun o astfel de operațiune. De asemenea, temperaturile exterioare și riscul de îngheț cer staționare consolidată din cauza asfaltului lucios și a poleiului care se pot forma.

Avantajele sistemul de frânare prin cablu de mână

Așa cum îți spuneam anterior, staționarea automobilului și a vehiculului remorcabil, doar prin frânare obișnuită, nu blochează transmisia, ci doar îngreunează mișcarea. În acest sens, acționarea frânei de mână poate fi asigurarea ta suplimentară împotriva posibilelor incidente. Imaginează-ți că în contextul unui impact, frâna de mână va împiedica remorca să se rostogolească sau să se desprindă din tijă. De asemenea, fiind specific greutăților tractabile de dimensiuni mai mari, sistemul de frânare îți va păstra obiectul tractabil în poziție fermă. Pe de altă parte, cu ajutorul sistemului de frânare prin cablu de mână, oprirea vehiculelor, chiar și în zone cu procent ridicat în pantă, este permisă. Acest aspect facilitează accesul și staționarea pe termen lung. Totuși, să nu uităm de siguranța ta! Și tu te poți afla interiorul vehiculului remorcabil în momentele în care mașina este parcată (spre exemplu, auto rulota).

În acest context, frânarea suplimentară este foarte importantă. De reținut este faptul că un cablu de mână pentru frânare este foarte important deoarece consolidează semnificativ forța de încetinire a sistemului remorcii. Nu uita de condițiile legale pe care trebuie să le respecți pentru a putea atașa un astfel de mecanism, dar și de cerințele în vigoare necesare omologării. Intră în contact cu noi pentru mai multe informații folositoare despre frâna de mână a remorcii. Adaugă și un comentariu la sfârșitul acestui articol, pentru a ne spune mai multe despre experiențele tale cu auto remorca. Drumuri ușoare și lipsite de griji!

Recomandate

pixel