Cum să fixeți corect curea de transport? instrucțiuni pas cu pas

2024-01-17
Cum să fixeți corect curea de transport? instrucțiuni pas cu pas

Cureaua de transport este un element special de prindere care joacă un rol cheie la transportul mărfurilor. Această centură este utilizată pentru a asigura încărcătura pe un camion de remorcare sau o remorcă în timpul transportului. Instalarea corectă și tensiunea curelei protejează sarcina împotriva deteriorării sau vă permite să fixați mașina pe un camion de remorcare. Pentru a-l folosi corect, urmați instrucțiunile de mai jos. De asemenea, verificați ce curele să utilizați și cum să le fixați corect.

Înainte de a utiliza centura, merită să cunoașteți structura acesteia.

 • Cureaua este formată din două părți: una scurtă, numită și întinzător, și una lungă, adică o bandă cu un cârlig la capăt. Elementul mai scurt este format dintr-o bucată din centura de fixare și un element de tensionare format dintr-o pârghie, o piesă de eliberare și un clichet.
 • Mecanismul de pretensionare este inima curelei, are o pârghie și o manivelă cu clichet cu dinți și un element de eliberare.

CUM SĂ ATAȚI CUREA DE TRANSPORT CU UN ÎNTINCATOR? INSTRUCȚIUNI PAS CU PAS

1. Pregătirea centurii. Începeți prin a verifica cureaua de transport pentru orice deteriorare. Cureaua trebuie să fie în stare bună, fără defecte vizibile sau semne de uzură. Dacă intenționați să atașați mașina la o remorcă, planificați unde veți plasa curelele. Punctele optime de montare sunt de obicei situate pe cadrul vehiculului.

2. Verificarea parametrilor. De asemenea, verificați dacă centura are parametri adecvați și îndeplinește standardele de siguranță. Aceasta include sarcina maximă admisă pe centură. Acest lucru este esențial pentru a vă asigura că sarcina este fixată în siguranță.

3. Instalarea curelei. Urmați instrucțiunile producătorului când instalați curelele de fixare. Treceți cureaua peste sarcină, prinzând cârligul secțiunii scurte de cadru sau de cârlig. Trageți strâns banda pe cealaltă parte, astfel încât centura să se afle uniform și să nu fie răsucită. Atașați cârligul părții scurte a centurii de cadru sau de ochi.

4. Strângerea curelei. Centura de transport trebuie să fie suficient de tensionată pentru a menține eficient stabilitatea încărcăturii. Introduceți capătul curelei de jos în fanta din tamburul de tensionare (partea scurtă). Trageți banda până se oprește. Începeți să înfășurați banda pe tambur în timp ce țineți cureaua sub mecanism cu mâna. Verificați dacă întinderea curelei asigură că sarcina este bine așezată. Merită să știți că operarea întinzătorului necesită multă rezistență și precizie. Adesea, este nevoie de ajutor pentru a instala o centură de transport cu un întinzător. O a doua persoană poate ține partea mai lungă a centurii pentru a se asigura că este poziționată corect și se va asigura că centura nu se înfășoară nicăieri în timp ce este strânsă.

5. Închidere cu cataramă. Fixarea este crucială pentru siguranța transportului. Asigurați-vă că catarama este atașată și asigurată corect. Acest lucru va minimiza riscul de slăbire accidentală în timpul transportului.

FIXAREA MAȘINULUI PE UN CAMION - CUM SĂ SALVAȚI CENTURILE DE TRANSPORT?

Fixarea mașinii pe remorcă este o etapă cheie care necesită precizie și utilizarea benzilor de transport adecvate. Se recomanda montarea benzilor de transport pe trei sau patru roti pentru a imobiliza cat mai eficient vehiculul in timpul transportului cu remorca. Este important să păstrați vehiculul într-o poziție stabilă pentru a evita pericolul în timpul călătoriei. În plus, verificați dacă cataramele centurilor de siguranță au fost bine închise. Dacă nu, mașina de pe camionul de tractare se poate schimba brusc sau cădea în timpul conducerii, ceea ce constituie un pericol grav pentru trafic. La fel de important este ca curelele folosite să fie în stare excelentă.


Tine minte!

 • Nu folosiți curele pentru a ridica sarcina! Curelele sunt destinate doar pentru a asigura încărcătura. Pentru ridicare se folosesc curele adecvate.
 • Trebuie să utilizați numai mijloace de prindere eficiente. Centurile deteriorate sau cele cu noduri nu vor asigura sarcina eficient.
 • Eticheta centurii trebuie verificată în mod regulat pentru lizibilitate, deoarece o etichetă ilizibilă poate duce la o estimare incorectă a rezistenței centurii.
 • Curelele trebuie tensionate manual, evitând utilizarea tuburilor sau prelungirilor, care pot deteriora întinzătorul.
 • Mijloacele de bază de protecție împotriva deteriorării curelelor de transport sunt manșoanele sau capacele speciale care sunt plasate pe părți ale centurii expuse contactului cu margini ascuțite sau denivelări. Există, de asemenea, capace și colțuri de protecție disponibile care sunt plasate pe marginile încărcăturii sau unde curelele pot intra în contact cu suprafețe dure.
 • Evitați plasarea dispozitivului de întindere pe marginea încărcăturii, deoarece poate duce la o fixare incorectă.
 • Este important ca centura să nu fie răsucită sau zdrobită, deoarece chiar și o centură strânsă poate face mișcări minime, ceea ce poate duce la deteriorarea centurii.

Înțelegerea acestor reguli și utilizarea centurilor în conformitate cu utilizarea lor prevăzută și cu recomandările producătorului va asigura transportul în siguranță al încărcăturilor mai mici și mai mari, cum ar fi o mașină pe o remorcă.

SARCINA PERMISIBILĂ C REA ȘI ALȚI PARAMETRI TEHNICI IMPORTANȚI

Standardul european EN 12195-2 este un set de linii directoare și standarde care reglementează producția, testarea și utilizarea curelelor de ancorare utilizate în transport. Acest standard definește cu precizie o serie de parametri tehnici, cum ar fi capacitatea de încărcare, rezistența la tracțiune, lățimea, lungimea și alte caracteristici pe care ar trebui să le îndeplinească curelele. Iată câteva elemente cheie cărora trebuie să le acordați atenție.

 • Capacitatea de încărcare a curelei. Eticheta conține de obicei informații despre capacitatea de încărcare a curelei. Aceasta este cea mai importantă valoare și indică care este sarcina admisă pe centură. De exemplu, curelele de transport pentru camioane de tractare sunt proiectate pentru o rezistență mai mare.
 • Lungimea centurii. Lungimea centurii trebuie adaptată la dimensiunea sarcinii. O curea prea scurtă poate împiedica fixarea eficientă a acesteia, în timp ce o curea prea lungă poate face atașamentul instabil.
 • Lățimea curelei. Informațiile despre lățimea centurii sunt importante, mai ales atunci când curelele sunt destinate diferitelor tipuri de sarcini. Lățimea adecvată asigură distribuția corectă a sarcinii.
 • Informații despre producătorul curelei. Acestea sunt informații utile deoarece companiile de renume oferă de obicei produse de calitate superioară.
 • Instructiuni de folosire. În unele cazuri, eticheta poate conține instrucțiuni de utilizare sau link-uri către manualul de utilizare complet. Este important ca utilizatorii să poată folosi centurile de siguranță corect și în siguranță.
 • Marcajul de conformitate. Eticheta poate confirma conformitatea cu normele sau standardele. Pentru curele de transport, standardul european EN 12195-2 este crucial.
 • Data producerii. Informațiile despre data producției curelei sunt importante, mai ales în contextul durabilității materialelor.

Exemple de parametri și marcaje:

 • Sarcină admisă - LC - sistem drept/bandă: 500/1000 daN (0,5/1,0 tone)
 • Forța nominală a mâinii - SHF: 10 daN
 • Forța nominală de întindere - STF (întinzător): 50 daN (presiunea maximă a sarcinii pe sol cu o forță de 50 kg)

CUM SĂ SLABI CUREA DE TRANSPORT?

Este important nu numai să strângeți corect cureaua, ci și să o slăbiți. Iată sfaturi despre cum să slăbiți cureaua de transport.

1. Slăbirea întinzătorului. Pentru a slăbi cureaua, începeți de la clichet. Trageți-l spre mânerul întinzătorului pentru a pregăti procesul de slăbire.

2. Deschiderea brațului întinzător. După ce trageți clichetul, deschideți brațul de tensionare la 180 de grade, permițând eliberarea liberă a tensiunii din curea.

3. Eliberarea tensiunii. Deschiderea brațului va elibera tensiunea de pe centură, permițând slăbirea ușoară și controlată a centurii de transport.

4. Așezarea curelei libere. După slăbirea centurii, este necesar să depozitați centura liberă pentru a evita agățarea accidentală în timpul transportului.

Este important să fiți atenți și să controlați întregul proces atunci când slăbiți cureaua pentru a evita o eliberare bruscă a tensiunii, care poate fi periculoasă. Verificarea regulată a stării benzilor de transport, atât înainte de pornire, cât și în timpul transportului, ajută la menținerea eficienței și siguranței acestora.

pixel