Cum să acționeți cănd remorca începe să se întoarte?

2024-01-17
Cum să acționeți cănd remorca începe să se întoarte?

Legănarea unei remorci este o situație care poate fi foarte periculoasă. Inerția remorcii crește riscul de derapare. Șoferul trebuie să asigure stabilitatea ansamblului de vehicule, să folosească un stabilizator de conducere și să mențină un contact optim între remorcă și suprafața drumului pe tot parcursul călătoriei. În acest text veți citi despre cum să evitați problemele cu o remorcă pe șosea și care sunt cauzele strângerii remorcii.

CAUZE ALE REMORCILOR. DE CE ÎNCEPE SĂ HABBLEE REMORCA?

Șoferul trebuie să învețe mai întâi cauzele balansării remorcii și cauzele alunecării remorcii pentru a preveni acest fenomen. Iată motivele pentru care remorcile pot începe să se balanseze:

 • Viteza prea mare. Una dintre principalele cauze ale balansării remorcii este neadaptarea vitezei la condițiile de drum. Șoferii conduc adesea prea repede, ceea ce poate duce la balansarea remorcii sau la alte probleme de stabilitate cu combinația de vehicule. Acest lucru ar trebui evitat, mai ales dacă este o remorcă grea - greutatea remorcii îi afectează stabilitatea.Viteza incorectă poate duce la inerția remorcii, care la rândul său crește riscul de derapare. Șoferii trebuie să asigure întotdeauna un contact optim între remorcă și suprafața drumului și să folosească un stabilizator pentru a preveni manevrele cu remorca.
 • Distribuție incorectă a sarcinii. Când setul începe să se umfle sau remorca începe să se umfle, sarcina distribuită necorespunzător devine un factor care destabilizează întregul vehicul. Acest lucru poate duce la derapajul remorcii sau chiar la derapajul combinației vehiculului. Obiectele grele din remorcă trebuie plasate cât mai aproape de axa acesteia și cât mai jos posibil. Supraîncărcarea remorcii este, de asemenea, periculoasă. Tragerea unei remorci grele este o mare provocare pentru un șofer fără experiență.
 • Presiune incorectă în anvelope poate duce la pierderea controlului remorcii. Atât aerul scăzut, cât și cel excesiv din anvelopele remorcii îi pot afecta în mod semnificativ comportamentul pe șosea. Când Dacă presiunea în anvelope este prea scăzută, acestea se pot deforma, rezultând o frecare mai mare și mișcări bruște, mai ales pe coturi. Acest lucru poate începe procesul de șerpuire a remorcii. La rândul său, aerul excesiv în anvelopele remorcii face ca anvelopele să fie mai puțin flexibile, ceea ce reduce tracțiunea și stabilitatea pe drum. De aceea este atât de important să verificați și să mențineți în mod regulat presiunea corespunzătoare în anvelopele remorcii, în conformitate cu recomandările producătorului.
 • Echilibru nepotrivit. Echilibrul dintre vehiculul de conducere și remorcă este, de asemenea, esențial pentru a preveni „șerpuirea” remorcii. Dacă nu este poziționat corect, poate apărea o strângere.

CUM SĂ PREVENȚI BALANCAREA REMORCII?

Acum că cunoașteți cauzele balansării remorcii, citiți în continuare pentru sfaturi despre cum să evitați această problemă și să asigurați funcționarea în siguranță a remorcii dvs. tractate.

 • Asigurați-vă că distribuiți sarcina uniform. Asigurați-vă că încărcătura din remorcă, în special atunci când transportați o rulotă, este distribuită uniform pe spațiul remorcii. Evitați să vă concentrați prea mult greutatea pe o singură zonă pentru a menține mai multă stabilitate.
 • Verificați regulat presiunea în anvelope. Păstrați anvelopele remorcii la presiunea corespunzătoare. Performanța tehnică a remorcii este crucială, așa că asigurați-vă că anvelopele sunt umflate corespunzător conform recomandărilor producătorului.
 • Monitorizați-vă viteza. Nu depășiți limitele de viteză, mai ales în viraje. O viteză prea mare poate duce la balansarea remorcii.
 • Asigurați-vă că aveți echilibrul potrivit. Veți obține o stabilitate mai mare a remorcii asigurând un echilibru adecvat între vehiculul principal și remorcă. Amintiți-vă că o remorcă tractată afectează manevrabilitatea vehiculului, așa că adaptați-vă conducerea la noile condiții.
 • Evita manevrele bruste. Încercați să evitați accelerarea sau frânarea bruscă, mai ales când conduceți pe autostrăzi sau pe drumuri întortocheate. Remorca începe să scârțâie când apăsați brusc accelerația sau frâna.
 • Amintiți-vă despre inspecțiile tehnice. Inspecțiile regulate și atenția acordată eficienței tehnice a remorcii sunt cruciale. Asigurați-vă că frânele, suspensiile și celelalte componente ale remorcii sunt în stare bună.
 • Ia un stabilizator de cale. Dacă întâmpinați probleme cu menținerea stabilă a remorcii, luați în considerare instalarea unui stabilizator pentru a ajuta la controlul mișcărilor remorcii în timpul conducerii.
 • Caravană și evitând adulmecarea. Când tractați o rulotă, fiți deosebit de atenți. Asigurați-vă că este încărcată corect și că încărcătura este asigurată pentru a evita șerpuirea rulotei.

Prevenirea blocajului remorcii necesită o atenție adecvată, o pregătire și capacitatea de a conduce o combinație de vehicule. Urmărirea sfatului nostru vă va permite să călătoriți în siguranță și confortabil cu o remorcă, indiferent de tipul acesteia.

ETAPE ȘI TIPURI DE DECLASARE A REMORCILOR

Strângerea remorcii poate fi împărțită în mai multe etape cu care șoferii trebuie uneori să le facă față. Aici sunt câțiva dintre ei:

 • Șerpuirea inițială. Acesta este momentul în care șoferul observă primele semne de balansare, precum o ușoară instabilitate. În această etapă puteți încerca să reduceți viteza și să recâștigați controlul asupra remorcii.
 • Șerpuirea completă. Dacă șerpuirea inițială nu este controlată, aceasta poate trece la șerpuirea completă, ceea ce este mult mai periculos. Remorca începe să vibreze și să se miște cu o amplitudine mai mare.
 • Adulmecare critică. În acest moment, remorca cade de pe șină și vehiculul începe să sară lateral de la roata din stânga la dreapta. Aceasta este o situație extrem de periculoasă și dificil de controlat.
 • Serpuind în jurul unei curbe. Virajul după un colț este deosebit de riscant, deoarece poate duce la răsturnarea remorcii. Șoferul ar trebui să încerce să frâneze și să îndrepte remorca, ceea ce este foarte dificil în acest moment.

În cazul în care o remorcă șerpuiește, cel mai important lucru este să păstrați calmul și să încercați să recâștigați controlul vehiculului. Cu toate acestea, este și mai bine să evitați situațiile de șerpuire conducând cu atenție și pregătindu-vă corect remorca înainte de a călători.

pixel