Alege limba
și țară
Bulgarian
Czech
Danish
German
Greek
English
Spanish
Estonian
French
Italian
Lithuanian
Latvian
Dutch
Norwegian
Polish
Portuguese
Slovak
Slovenian
Swedish
Ukrainian

Anvelope pentru remorcă: cum alegi modelul potrivit?

2022-05-12
Anvelope pentru remorcă: cum alegi modelul potrivit?

Anvelope pentru remorcă: cum alegi modelul potrivit?

Fiecare drum parcurs cu remorca trebuie să îți ofere siguranță. Și pentru că de cele mai multe ori condițiile de drum se modifică pe parcursul traseului, ai nevoie să știi că te poți baza complet pe integritatea ansamblului. De aceea, ai nevoie și de anvelope potrivite pentru transporturile pe care le faci. Deoarece roțile sunt în contact direct cu carosabilul, anvelopele pentru remorcă sunt responsabile pentru stabilitatea ansamblului și siguranța în trafic. Așadar, trebuie să acorzi o importanță deosebită cauciucurilor. Iar dacă știi ce tip să alegi, îți vom arăta în acest articol tot ce trebuie să cunoști despre anvelopele pentru remorcă.

Ce să iei în considerare atunci când alegi anvelope pentru remorcă

Cu siguranță, cel mai important aspect în alegerea anvelopelor pentru remorcă este potrivirea pe jantă. Astfel, nu îți faci griji în legătură cu posibile accidente. Cu toate acestea, există o serie de aspecte pe care trebuie să le cunoști înainte de a achiziționa un set de anvelope: · dimensiunile potrivite pentru anvelopei; · numărul de anvelope care îți sunt necesare; · tipul de teren pe care utilizezi remorca. Astfel, trebuie să stabilești cu exactitate și ce tip de anvelopă îți este folositoare:

 • dimensiunile potrivite pentru anvelopei;
 • numărul de anvelope care îți sunt necesare;
 • tipul de teren pe care utilizezi remorca. Astfel, trebuie să stabilești cu exactitate și ce tip de anvelopă îți este folositoare:
  • radială, realizată prin suprapunerea unui strat rezistent de cabluri de poliester la un unghi de 90 de grade față de axa centrală a anvelopei;
  • diagonală, cu straturi de carbon poziționate la unghiuri între 30 și 45 de grade față ce centrul pneului.

Din fabricație, anvelopele vin cu un set de specificații și măsurători astfel încât tu să poți afla cu exactitate ce dimensiuni sunt necesare pentru remorca ta. Primul tip de date pe care îl găsești inscripționat pe partea exterioară a anvelopei este un cod format din cifre și litere. De exemplu, 225/75R15, unde:

 • 225 este lățimea anvelopei în milimetri;
 • 75 este raportul nominal de aspect sau procentul de înălțime calculat din lățime, adică 75% din 225;
 • R este tipul anvelopei, radială;
 • 15 este diametrul anvelopei măsurat în inch. Adițional, mai găsești: · numele producătorului de anvelope;
 • materialul folosit;
 • numărul de identificare al lotului de producție;
 • sarcina maximă admisă;
 • presiunea maximă admisă în pneuri.

Schimbarea anvelopelor la remorcă: cât de des trebuie făcută

În funcție de nevoi și de terenul pe care conduci remorca, există mai multe tipuri de suprafețe ale anvelopelor. De exemplu, anvelopele de iarnă prezintă mai multe șanțuri care formează adâncimea reziduală a benzii de rulare. Astfel, amprenta pneului pe sol poate preveni derapajul. În ceea ce privește carosabilul din oraș, poți opta pentru anvelope ale căror suprafață are un aspect mai neted și mai puține șanțuri. Și pentru că sistemul de frânare crează forțe de frecare ale pneurilor cu solul, ele ajung să se tocească. Astfel, îți poți da seama că este momentul să înlocuiești setul de cauciucuri pentru remorcă. Așadar, atunci când adâncimea reziduală a anvelopelor se apropie de limita inferioară, distanța de frânare devine tot mai mare. Practic, cu cât anvelopa este mai netedă, cu atât vei fi nevoit să frânezi din timp pentru a preveni coliziuni. O altă consecință mai poate fi și uzarea plăcuțelor de frână, întrucât acționarea lor se va face pe un timp mai îndelungat decât de obicei. Cu toate acestea, nu doar uzura în timp a cauciucurilor pot determina nevoia de înlocuire. Există și situații în care setul de pneuri trebuie înlocuit pe fondul unor deteriorări cauzate de gropile din carosabil sau chiar lovituri de bordură. Așadar, microfisurile pot cauza crăparea pneului atunci când presiunea crește în zilele cu temperaturi ridicate. De asemenea, dacă observi deformări ale pneurilor pe oricare dintre laturile cauciucului, este un semn că trebuie să înlocuiești setul.

Anvelope noi sau second-hand?

În ceea ce privește achiziționarea anvelopelor, ai putea lua în considerare și varianta second-hand. Practic, tu cumperi un set de pneuri la un preț redus față de cel din magazine. Totuși, cum poți știi că ceea ce vrei să cumperi este potrivit pentru remorca ta? Ei bine, citind specificațiile de pe exteriorul anvelopei îți vei da seama dacă o poți monta pe jantele remorcii. Iată, însă lista dezavantajelor cu privire la anvelopele second-hand: · Cauciucurile pot avea defecțiuni ce nu sunt sesizabile, însă care pot afecta utilizarea remorcii; · Vechimea anvelopelor poate fi mai mare decât precizează vânzătorul; · Nu poți cunoaște felul în care a fost folosită anvelopa înainte și la ce sarcini a fost supusă; · Anvelopele pot fi tocite până la punctul de a nu mai putea fi folosite sau ar putea fi tocite în mod inegal; · Nu poți cunoaște condițiile de păstrare anterioare și cât de mult au afectat cauciucurile;

Este necesară schimbarea anvelopelor în funcție de anotimp?

În sezonul rece, traficul este îngreunat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Iar când carosabilul este acoperit cu zăpadă, cu siguranță ți-ai echipat deja automobilul cu un set de anvelope de iarnă. Cu toate acestea, ai nevoie de anvelope de iarnă și pentru remorca ta? Ei bine, legea nu prevede obligativitatea echipării remorcii cu un asemenea set. Comparativ cu anvelopele remorcii, eficiența cauciucurilor automobilului este mai ridicată și mai importantă în ceea ce privește siguranța în trafic. Practic, anvelopele mașinii sunt cele care ghidează drumul, remorca doar urmând calea. Așadar, o calitate ridicată a pneurilor pentru automobil este complet recomandată pentru siguranța circulației. Iar când vorbim despre controlarea vitezei, cu siguranță sistemul de frânare al ansamblului este mult mai important pentru a putea opri la timp. Nu uita să verifici regulat fiecare piesă a remorcii pentru a fi sigur că poți călători în siguranță. În plus, fiecare drum necesită verificarea presiunii din pneuri astfel încât ansamblul să nu fie dezechilibrat. Și pentru că temperatura afectează volumul din cauciucuri, asigură-te că ele sunt umflate potrivit. Sperăm că articolul de astăzi te-a ajutat să descoperi cum alegi în mod corect anvelopele pentru remorcă și ce să iei în considerare înainte de achiziție. Îți dorim drumuri bune și succes pe toate planurile!

pixel