Unde este interzisă oprirea unui autovehicul cu remorcă
Unde este interzisă oprirea unui autovehicul cu remorcă
Legislația în vigoare pentru toate tipurile de autoturisme prevede anumite situații în care oprirea este interzisă. Acestea sunt semnalate, de cele mai multe ori, cu indicatoare rutiere. Cu toate acestea, există și cazuri în care situația traficului implică imposibilitatea de a opri.
Oprirea unui vehicul cu remorcă este interzisă și ea în diverse cazuri. Regulile generale care interzic oprirea sau staționarea sunt valabile și în cazul vehiculelor tractate. Pentru ca totul să fie clar, am explicat în acest articol prevederile legale pe care trebuie să le urmezi atunci când vrei să oprești un vehicul cu remorcă. Am amintit și care sunt diferențele dintre staționare și oprire.
Când cunoști ca-n palmă legislația rutieră, riscul de apariție a accidentelor scade semnificativ. Așa că fii mereu la zi cu orice regulă pe care trebuie să o respecți și ține cont de ea de fiecare dată când te urci la volan. Hai să vedem când și unde nu ai voie să oprești mașina cu remorcă.
Diferența dintre oprire și staționare
Să începem întâi de toate cu diferențele dintre staționare și oprire. Pentru că, după cum bine știi deja, există situații în care cele două nu se condiționează una pe cealaltă. Cu toate acestea sunt locuri în care poți staționa sau opri liber pentru o perioadă mai lungă de timp, atât pentru un autovehicul clasic, cât și pentru unul cu autoremorcă.
Atunci când sunt interzise, atât oprirea cât și staționarea sunt marcate prin semne de circulație rotunde de culoare albastră, cu un cerc roșu la marginea exterioară. Diferența este că în cazul staționării, cercul este tăiat cu o singură linie roșie oblică, pe când în cazul opririi interzise, cercul albastru este tăiat printr-un „X” de culoare roșie.
- Diferența principală dintre staționare și oprire pe drumurile publice este reprezentată de durata acțiunii;
- Dacă imobilizezi vehiculul într-o anumită zonă pentru un interval de timp mai scurt de 5 minute, atunci se numește oprire;
- Dacă depășești această durată, atunci se numește că staționezi.
În localități, există spații amenajate pentru oprire sau staționare. Atunci când nu deranjezi circulația, poți opri autoremorca pe partea dreaptă a drumului. Pe străzile cu sens unic, se poate opri chiar și pe partea stângă, dacă există suficient loc pentru ca celelalte mașini să treacă pe lângă tine.
Ce trebuie să mai știi despre oprire și staționare Ține minte faptul că în afara localităților, indiferent dacă ai sau nu atașată o remorcă la mașină, staționarea sau oprirea se realizează în afara părții carosabile, pentru a nu îngreuna traficul.
Există totuși câteva excepții de la regulile aferente opririi și staționării pe care le poți avea în vedere. Spre exemplu:
- nu se consideră ca oprire imobilizarea vehiculului pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor, atâta timp cât nu ai încurcat traficul prin manevra executată;
- nici alimentarea cu marfă a diverselor magazine nu se consideră oprire, atâta timp cât masa totală a vehiculului nu depășește 3,5 tone;
- dacă staționezi autovehiculul într-un spațiu special amenajat și semnalizat, atunci acțiunea se numește parcare.
Oprirea interzisă: regulile pe care trebuie să le cunoști pentru orice vehicul
Indiferent că ai o remorcă atașată la mașina ta sau nu, trebuie să știi că există un set de reguli general valabile în ceea ce privește oprirea. Iată unde este interzisă oprirea conform informațiilor pe care le întâlnești în codul rutier:
- în primul rând, în raza de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă” pe care l-am menționat mai sus;
- atunci când te afli într-o intersecție sau cu mai puțin de 25 de metri înainte și după ea – valabil și pentru sensurile giratorii;
- în zona de preselecție a unei intersecții, unde întâlnești marcajele continue – dacă acestea lipsesc, este interzisă oprirea la o distanță mai mică de 25 de metri față de colțul intersecției;
- atunci când te afli cu vehiculul pe o trecere de pietoni; pe autostrăzi, drumuri expres sau național-europene – desigur, este vorba de partea carosabilă;
- pe autostrăzi întâlnești și banda de urgență, unde poți opri în cazul unei avarii;
- pe porțiunile de drum marcate cu indicatoarele „Prioritate față de circulația din sens invers”, „Prioritate pentru circulația din sens invers” sau „Drum îngustat”;
- pe trecerile la nivel cu cale ferată, dar și cu 50 de metri înainte și după;
- în curbe sau drumuri cu vizibilitate mai mică de 50 de metri;
- atunci când te afli pe un pod, într-un pasaj (sau deasupra lui) sau pe un viaduct;
- în stațiile mijloacelor de transport în comun sau cu 25 de metri înainte sau după alveolă;
- lângă o altă mașină, dacă asta ar însemna să îngreunezi circulația;
- acolo unde nu este permisă manevra de depășire;
- în cazul în care oprirea blochează vizibilitatea asupra unui indicator rutier;
- pe pistele pentru pietoni, bicicliști sau trotinete;
- pe trotuar, acolo unde nu mai rămâne cel puțin 1 metru pentru ca pietonii să circule corespunzător.
Unde și când este interzisă oprirea unui vehicul cu remorcă
Am văzut care sunt regulile pe care trebuie să le respecți în privința opririi pentru un vehicul clasic. Este important de reținut faptul că aceste reguli sunt valabile și atunci când ai o remorcă atașată.
În plus, ține minte și că oprirea unui vehicul cu remorcă este interzisă pe drumurile publice pe timpul nopții. Chiar dacă remorca ta este semnalizată corespunzător, nu ai voie să îngreunezi traficul prin oprirea în condiții de luminozitate scăzută.
De ce trebuie să ai grijă la oprirea unui vehicul cu remorcă
Când au fost stabilite legile pentru opriri și staționări, ele au avut în vedere, în primul rând, buna desfășurare a traficului.
Cu atât mai mult atunci când ai o remorcă atașată la autovehicul. Gândește-te doar la suprafața de pe șosea pe care o ocupi acum. Ea este semnificativ mai mare. În plus, există situații în care remorca poate bloca vizibilitatea asupra unui indicator sau semafor, deci atenția trebuie să fie mărită.
Oprirea unui vehicul cu remorcă este interzisă în anumite situații pentru ca ceilalți participanți la trafic să nu fie deranjați în vreun fel. Astfel, dacă respecți legislația în vigoare, atât tu, cât și ceilalți șoferi vă veți bucura de drumuri fără incidente.