Cum verifici plăcuțele de frână ale remorcii și când este recomandat să le înlocuiești
Atașarea la autoturism a unui remorci presupune măsuri de protecție sporite. Obiectul tractabil trebuie să aibă o bună funcționare, iar sistemul responsabil de frânare să aibă revizia făcută. Aproape orice eveniment rutier poate fi prevenit cu ajutorul frânelor, iar plăcuțele și discurile de frână pot face diferența dintre un accident evitat și unul cu consecințe materiale.
Sistemul de frânare este opțional pentru remorcile care au 750 de kg sau mai puțin, însă acesta poate ajuta în evitarea unor posibile accidente. Indiferent dacă optezi sau nu pentru acest sistem, plăcuțele de frână pentru osiile remorcilor auto sunt printre cele mai importante elemente de siguranță.
Însă, când trebuie schimbate plăcuțele de frână? La câți kilometri este indicat să-l suni pe mecanicul tău pentru revizia periodică a sistemului de frânare? Trebuie să alegi piese originale sau poți merge pe accesoriile aftermarket?
Toate aceste întrebări se adresează posesorilor auto și, în special, celor care sunt la prima mașină și observă că li s-a aprins becul martor la bord. Ca atare, în articolul de astăzi îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre verificarea plăcuțelor de frână ale remorcii și îți vom spune când este recomandat să le înlocuiești.
Ce sunt plăcuțele de frână?
Plăcuțele de frână sunt piese care fac parte din sistemul de frânare și includ o placă de suport metalică și o suprafață de frecare.
Pentru producția pieselor se folosesc următoarele componente:
- semi-metalice;
- din aliaje slabe de oțel;
- organice;
- ceramice.
Semne de uzură ale plăcuțelor de frână ale remorcii
Calitatea materialelor poate prelungi sau scurta durata de viață a plăcuțelor, dar trebuie spus că și stilul de condus are un rol semnificativ în uzura lor.
Sigur, în cazul transportării cu remorca, unde nu putem vorbi neapărat de un stil de condus sportiv, factori precum starea proastă a drumurilor contribuie cel mai mult la distrugerea prematură a întregului sistem de frânare.
Printre semnele care îți indică posibila existență a unor probleme se numără:
- senzația de vibrație în volan;
- sunetele stridente din timpul frânării;
- zgomotele de pe timpul rulării
- lipsa fermității pedalei de frână;
- apariția striațiilor pe discurile de frână.
Ca să identifici semnele de uzură ale plăcuțelor de frână trebuie să te uiți între etriere și discurile de frână. Dacă plăcuțele au o grosime de numai 0.5 grosime, e timpul să le schimbi. Dacă nu poți să vezi plăcuțele prin jantă și mecanicul nu te poate primi decât în câteva zile, atunci poți da roata jos astfel încât să vezi dacă plăcuțele sunt sau nu subțiate.
Din fericire, unele autovehicule au senzori de uzură pe plăcuțe care sunt conectate la un senzor luminos din bord care te va anunța că e cazul să le schimbi. Este important să acorzi mare atenție modului în care se comportă mașina în timpul condusului și să nu treci cu vederea semnele pe care ți le indică. Totuși ar fi bine să îți faci revizia și să verifici periodic, la fiecare 3 luni, starea plăcuțelor și a discurilor de frână.
Când trebuie să înlocuiești plăcuțele de frână?
Deși ar fi bine să le verifici starea periodic, la fiecare 3 luni, recomandarea noastră este să le schimbi la 6 luni. La întrebarea “la câți kilometri este indicat să-l suni pe mecanicul tău pentru revizia periodică a sistemului de frânare?” nu există un răspuns clar.
În general, piesele se schimbă după aproximativ 30.000 de kilometri, dar nu mai mult de 50.000 kilometri, însă – după cum spuneam - este important să ştii că acest lucru diferă în funcţie de calitatea materialelor din care sunt făcute plăcuţele şi în funcţie de stilul de condus al fiecăruia dintre noi.
Înlocuirea plăcuţelor de frână este foarte importantă pentru siguranţa fiecărui participant în trafic.
Plăcuțe noi sau aftermarket?
Este recomandat ca toate piesele pe care le folosești să fie originale OEM (Original Equipment Manufacturer), mai ales dacă vrei să păstrezi un anumit standard la revânzare. Dacă acest aspect nu prezintă interes, poți opta pentru pentru variantele aftermarket.
Plăcuțele aftermarket sau second-hand sunt ceva mai accesibile și sunt produse de companii independente. De multe ori, pot fi de foarte bună calitate, însă alegerea lor trebuie făcută cu o foarte mare atenție. Partea mai puțin plăcută este că nu oferă garanții absolute cu privire la caracteristicile de fricțiune, precum puterea de oprire, rezistența plăcuțelor și reducerea zgomotului și a prafului.
Plăcuțele de frână sunt cele mai importante piese al sistemului de frânarae. De aceea, trebuie respectate toate elementele fundamentale legate de fricțiune. Unitrailer este un furnizor de încredere datorită pedigree-ul și a produselor originale pe care le comercializează.
Plăcuțele de frână originale Unitrailer
Dezvoltate pentru a pune în valoare performanțele discului, plăcuțele de frână originale comercializate de Unitrailer pentru remorci se deosebesc prin diversele componente care garantează siguranță pentru acest tip de vehicul. În oferta noastră vei găsi plăci de frână originale a producătorilor AL-KO și KNOTT care sunt echipate cu garnituri de frecare.
Plăcuțele de frână pentru remorcă asigură o frânare cu eficiență 100% încă de la primele utilizări, reducând distanța de frânare în perioada de rodaj a vehiculului. De asemenea, sunt dotate cu toate accesoriile necesare pentru o înlocuire rapidă, completă și sigură a instalației de frânare. Indiferent că ai plăcuțe originale sau aftermarket, important este să le schimbi la 6 luni astfel încât să ai în vedere siguranța și performanțele la rulare.
Ca atare, asigură-te că utilajul pe care îl tractezi cu vehiculul motorizat îndeplinește condițiile optime de funcționare. Dacă ai nevoie de mai multe informații, nu ezita să ne contactezi. Îți dorim spor și drumuri liniștite!