Alege limba
și țară
Bulgarian
Czech
Danish
German
Greek
English
Spanish
Estonian
French
Italian
Lithuanian
Latvian
Dutch
Norwegian
Polish
Portuguese
Slovak
Slovenian
Swedish
Ukrainian

Cum se detarează o remorcă: toate informațiile de care ai nevoie

2021-09-08
Cum se detarează o remorcă: toate informațiile de care ai nevoie

Cum se detarează o remorcă: toate informațiile de care ai nevoie

Tu știi ce semnifică procesul de detarare? De la piesele mașinilor, până la procedurile pe care ești nevoit sau dorești să le faci cu autovehiculul tău, denumirile tehnice pot părea complicate. Și., din acest punct de vedere, detararea este pe buzele multora dintre conducătorii auto, în special pe ale celor care dețin o remorcă.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Ei bine, trebuie să știi că este un procedeu de modificare a masei remorcii și de omologare a noii greutăți maxim admise. Însă, înainte de a realiza această procedură, este important să cunoști pe la ce sedii ale autorităților trebuie să treci, care sunt pașii pe care îi ai de urmat și cât o să dureze lucrările

În articolul de astăzi, vom vorbi în detaliu despre ce înseamnă mai exact să detarezi un vehicul și cum se realizează procedeul.

Așadar, dacă ești interesat de mai multe detalii despre detarare, rămâi cu noi în continuare și află care sunt condițiile esențiale pe care remorca ta trebuie să le îndeplinească pentru ca operațiunea să poată fi omologată. De asemenea, îți punem la dispoziție și care sunt costurile la care să te aștepți în cazul detarării și cât va dura finalizarea ei.

Hai să vedem, pentru început, ce presupune cu exactitate procedeul de detarare!

Detararea remorcii: semnificația și rolul acesteia

Termenul de detarare este mai degrabă unul popular, folosit pentru a descrie procesul de modificare a masei maxime tehnic admise pentru un vehicul. Această acțiune trebuie să fie înregistrată și omologată (sau reomologată) de către Registrul Auto Român pentru ca actele remorcii să fie în completă legalitate.

În cazul unui control al autoturismului autoritățile avizate verifică plăcuța de la producător. Pe ea este necesar să fie trecute numărul de identificare al vehiculului și masa maximă tehnic admisibilă, conform reglementărilor în vigoare.

Pe scurt, dacă te întrebi la ce îți folosește de fapt acest lucru, trebuie să știi că în cazul unui control, dacă se descoperă că masa remorcii depășește valoarea inscripționată pe plăcuța de la producător, s-ar putea să te confrunți cu o încălcare de lege.

În plus, la semiremorci, masa maximă admisibilă se mai găsește menționată și pe pivotul șeii de cuplare. Ca atare, evită sancțiunile și respectă întocmai cerințele legale.

Pe de altă parte, masele maxim admise diferă de la o țară la țară. Ce este de făcut în acest caz? Simplu. Producătorii auto s-au gândit și la acest aspect. Astfel că, pe aceeași plăcuță despre care am vorbit mai sus se vor regăsi, în coloana din partea stângă, și masele maxime autorizate.

Așadar, detararea înseamnă a trece o remorcă la o masă mai mică decât cea pe care o deține de fapt. Iar pentru a face totul legal, este nevoie să depui o cerere în cadrul Registrului Auto Român, în care soliciți omologarea procedeului.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru detararea remorcii

Pentru a fi acceptată de către Registrul Auto Român, detararea trebuie să îndeplinească un set riguros de cerințe legale. Mai jos, ți-am pregătit lista pe care trebuie să o bifezi pentru ca modificarea masei maxime tehnic admisibile să fie valabilă.

Iată ce trebuie să ai în vedere:

  • este necesar ca vehiculul tău să fie omologat și la noua valoare modificată a masei maxime tehnic admisibile – adică, ai nevoie de un certificat de omologare, realizat în conformitate cu Directiva 92/21/CE sau Directiva 97/27/CEE, în funcție de situația în care te afli;
  • plăcuța inițială a producătorului remorcii trebuie înlocuită cu o nouă plăcuță pe care să fie menționată noua valoare modificată, obținută în urma detarării – acest lucru se poate face doar de către producătorul vehiculului sau de o reprezentanță din țara noastră;
  • valoarea modificată a masei remorcii nu determină schimbarea categoriei de omologare a vehiculului – spre exemplu, dacă ai o remorcă cu o masă totală care depășește 7.5 tone, o poți detara fără ca masa maximă tehnic admisibilă să scadă sub 7.5 tone;
  • modificările aduse remorcii trebuie să mențină în continuare un grad ridicat de siguranță în trafic, dar să respecte și normele privind protecția mediului. Acest aspect este stipulat în reglementările specifice categoriei de vehicule din care face parte – aspect verificat în urma analizelor tehnice efectuate la RAR.

După câte poți observa, detararea este un procedeu complex, care poate necesita chiar și deplasarea până la producătorul remorcii. Așa că, atunci când ai în plan efectuarea ei, este bine să cunoști îndeaproape detaliile necesare în legătură cu verificările și omologările ulterioare.

De ce acte ai nevoie pentru detararea remorcii

Deși am menționat deja nevoia întocmirii unei solicitări scrise pentru realizarea detarării, află că mai ai nevoie și de alte documente pentru ca totul să decurgă rapid și eficient. Iată, deci, care sunt actele de care vei avea nevoie pentru modificarea masei tehnic admisibile pentru o remorcă:

  • solicitare scrisă, adresată conducerii Registrului Auto Român în care să menționezi datele de identificare a vehiculului pentru care dorești detararea;
  • copii după documentele de proveniență ale autoremorcii în cauză.

Dacă ai dosarul bine pus la punct, timpul de așteptare pentru depunerea actelor la ghișeele RAR se va scurta. Nu uita să completezi corect cererea de la început, pentru a nu fi nevoit să o mai redactezi încă o dată.

După ce documentele sunt depuse, poți sta liniștit. Registrul Auto Român este singura instituție de la care ai nevoie de autorizări, deci drumurile tale pentru detarare se opresc aici.

Tot ce trebuie să știi despre finalizarea detarării

Ai depus documentele pentru recunoașterea legală a detarării remorcii tale? Tot ce mai ai de făcut este să plătești omologarea. În funcție de categoria de vehicul pentru care ai efectuat modificarea masei maxim admise, prețurile sunt:

  • 492 de lei pentru remorcile cu o masă totală mai mică de 3,5 tone;
  • 1190 de lei pentru cele care depășesc greutatea de 3,5 tone.

Ulterior, departamentul de resort din cadrul RAR va evalua vehiculul tău. La scurt timp vei primi acceptul, dacă totul este în regulă. După ce omologarea este întocmai cu reglementările legale în vigoare, rularea vehiculului remorcabil pe asfalt se poate face fără probleme. Nu uita să ai tot timpul asupra ta documentele doveditoare.

Pare complicat? Nu este. Trebuie doar ca tu să fii atent la actele necesare și să obții tot ce ai nevoie pentru omologarea detarării din timp. Mult succes pentru realizarea procedurii de detarare.

Drumuri line îți dorim!

Recomandate

pixel