Ce tip de semnalizatoare se folosesc în cazul transporturilor cu remorca
Ce tip de semnalizatoare se folosesc în cazul transporturilor cu remorca
Atunci când transporți marfă cu un vehicul tractabil este important să acorzi importanță sistemului de iluminare și semnalizare. Ține minte că remorcile nu au un motor propriu, ci sunt tractate de un automobil, ceea ce înseamnă că lămpile și semnalizarea sunt obligatorii.
În articolul de astăzi îți vom prezenta informații despre tipurile de semnalizatoare la care trebuie să fii atent atunci când te hotărăști să achiziționezi o remorcă.
În plus, o să vorbim și despre condițiile necesare pe care ar fi bine să le cunoști dacă vrei să transporți marfă în siguranță cu remorca.
Semnalizatoarele, obligatorii indiferent de mărimea remorcii?
Important de menționat este că vehiculul pentru automobilul categoria B, care nu cântărește mai multe de 750 kg, nu trebuie să aibă sistem propriu de frânare și amortizoare, dar e obligatoriu să aibă semnalizare.
Pentru achiziționarea unei remorci mai mare ai nevoie de un permis de conducere din categoria BE. Așa că, e bine să te gândești atent când vrei să realizezi o tractare cu o remorcă de sub 750 kg pentru că reglementările legale în vigoare nu pot fi încălcate. Citește mai multe despre cuplarea la un autovehicul de categoria B.
Accesorii obligatorii pentru transportul cu remorca
Pentru a putea circula în deplină siguranță cu remorca este obligatoriu să deții următoarele accesorii:
- frâne de serviciu și de parcare;
- amortizoare hidraulice;
- stopuri prevăzute cu semnalizatoare;
- benzi reflectorizante cu triunghiuri fluorescente;
- roată de susținere;
Acum că te-ai lămurit ce este obligatoriu și care este rolul luminilor la remorcă, hai să aflăm ce fel de semnalizatoare trebuie să folosești pentru a rula în siguranță pe drumurile publice.
Tipuri de lămpi necesare pentru vehicului tractabil
Există o varietate de lămpi necesare cu scopuri specifice care îți garantează respectarea conformă a codului rutier:
- lămpi de mers înapoi;
- lămpi indicatoare de direcție;
- avarie;
- lampă stop;
- echipament iluminare al numărului de înmatriculare;
- lămpi de poziţie faţă;
- lămpi de poziţie spate;
- lămpi de ceaţă spate;
- lămpi de gabarit;
- catadioptri;
- lămpi de poziţie laterale;
- plăci de identificare spate.
Lampa din zona plăcuței de înmatriculare, spre exemplu, asigură vizibilitatea totală a acesteia în întuneric. Deși nu sunt culori impuse de lege, cele mai folosite sunt albul și galbenul.
Pe de altă parte, avem luminile de poziții care semnalizează la timp celorlalți participanți la trafic, existența atașamentului remorcii. Trebuie să fie luminate mereu pentru a identifica vehiculului în timpul deplasării pe drumul public.
Luminile de semnalizare sunt și ele importante, mai ales în cazul remorcilor de mari dimensiuni care le acoperă pe cele ale autoturismului.
Sistemul catadioptric al remorcii e o combinație între refracție și reflecție și rolul lui este să semnalizeze dimensiunea și existența acesteia.
De menționat este și lampa specifică sistemului de frânare care evidențiază intenția șoferului de a încetini. Pentru această manevră este recomandată culoarea roșie datorită puterii de accentuare, aspect ce o face ușor observabilă.
Trebuie să te asiguri că lentilele lămpilor sunt curate deoarece condițiile de drum vin la pachet cu un strat de murdărie. Drept consecințe, luminarea drumului nu se mai realizează corespunzător, iar ceilalți șoferi vor observa mai greu existența remorcii.
Pe de altă parte, lămpile remorcii au nevoie de revizie regulată în ceea ce privește funcționarea și poziția optimă. Această acțiune este indispensabilă deoarece dereglarea sau defectarea vreunui bec îți poate aduce o contravenție neplăcută. De altfel, proiectarea necorespunzătoare a luminii poate reprezenta un dezavantaj atât pentru tine, cât și pentru ceilalți șoferi.
Recomandarea Unitrailer cu privire la alegerea tipurilor de semnalizare
Lămpile sunt foarte importante și de aceea Unitrailer îți pune la dispoziție o gamă variată. Avem lămpi de spate, lămpi de contur gabarit de culoare roșie sau albă, dar și o gamă de lămpi cu LED. În plus, poți cumpăra la prețuri accesibile lămpile în seturi cu cablaj pentru remorci auto.
Avem lămpi combinate de spate și iluminații de înmatriculare individual sau în seturi. Cele mai populare serii și mărci sunt ASPÖCK, DOBPLAST, FRISTOM. De asemenea, în magazinul nostru online găsești toate lămpile marcă MULTIPOINT cu livrare rapidă.
Lampă spate LED cu semnalizare pe dinam pereche
Lămpile cu LED sunt din ce în ce mai populare în domeniul automobilistic. Sunt economice, durabile și constituie o sarcină mult mai mică pentru alternator în timpul funcționării acestuia. Toate lămpile LED pe care le găsești în magazinul nostru sunt omologate.
Trebuie spus că poți opta și pentru un set constituit din lămpi combinate spate DPT 35 cu lumini de semnalizare DPT 15 și ham de 7 m cu 7 pini. Lămpile combinate spate sunt echipate cu lumini de poziție față, de poziție spate, de poziție stop și de ceață precum și cu iluminație de înmatriculare și cu semnalizatori.
Set lămpi LED fără fir cu magnet 12V
În magazinul Unitrailer dispunem și de kit-uri wireless. Este vorba despre un set de lămpi fără fir cu o tensiune de 12 V. Lămpile au 4 funcții: lumini de drum, semnalizatoare dinamice de direcție, lumini de frână și iluminare plăcuțe de înmatriculare.
Se conectează la comenzile controlerului, fără acele fire care sunt mereu în cale, și se încarcă timp de 4 ore pentru 10 ore de lumină puternică. Datorită suportului magnetic, îl poți schimba între vehicule și mașini în câteva secunde. Cea mai bună parte este că nu ai nevoie de niciun instrument pentru a-l conecta.
Cum se verifică corespunzător sistemul luminos?
Este foarte important să te asiguri că lămpile remorcii sunt verificate constant în ceea ce privește funcționarea și poziția optimă.
Procesul este indispensabil, dacă nu obligatoriu, deoarece dereglarea sau defectarea becului îți poate cauza neplăceri.
Orice remorcă, de mici sau mari dimensiuni, are nevoie de un sistem de lumini specifice. În funcție de tipul remorcii și a transportului pe care dorești să-l faci, trebuie să ai tot timpul în vedere cerințele legale obligatorii.