Alege limba
și țară
Bulgarian
Czech
Danish
German
Greek
English
Spanish
Estonian
French
Italian
Lithuanian
Latvian
Dutch
Norwegian
Polish
Portuguese
Slovak
Slovenian
Swedish
Ukrainian

Ce tip de remorcă se poate cupla la un autovehicul de categoria B

2021-07-06
Ce tip de remorcă se poate cupla la un autovehicul de categoria B

Ce tip de remorcă se poate cupla la un autovehicul de categoria B

Te afli în căutarea unei remorci potrivite pentru autoturismul tău? În articolul nostru găsești toate soluțiile de care ai nevoie pentru a putea circula legal cu auto-remorca.

În rândurile următoare îți vom prezenta mai multe informații despre aspectele la care trebuie să fii atent atunci când te hotărăști să achiziționezi o remorcă. În plus, o să vorbim și despre condițiile în care o poți conduce dar și despre alte elemente necesare pe care este imperativ să le cunoști dacă vrei să respecți normele legale.

Remorca reprezintă un vehicul care nu deține un motor, fiind destinată tractării, iar pentru a putea fi atașată unei mașini din categoria B, aceasta trebuie să respecte normele autorizate.

Există o serie de informații pe care să le ai în vedere atunci când vrei să atașezi mașinii tale o remorcă. Cunoașterea tuturor pașilor te va ajuta să rezolvi această problemă simplu, ușor și într-un timp cât mai scurt. Înainte de toate, hai să vedem ce criterii trebuie să îndeplinească un autoturism categoria B și remorca ta pentru a putea fi cuplate împreună.

Autoturismul categoria B în cauză nu trebuie să depășească masa totală maximă admisă de 3.500 kg, cu un număr de locuri exclusiv pe scaune de 8 persoane, făcând abstracție de cel al conducătorului. La acesta pot fi atașate doar anumite tipuri de remorci care respectă reguli specifice, după cum urmează:

  • Dacă deții un autovehicul ce cântărește până în 3.500 de kg sau fix 3.500 kg, atunci remorca sau semiremorca nu trebuie să cântărească mai mult de 750 kg;
  • Această regulă trebuie respectată deoarece greutatea maximă admisă după cuplarea dintre remorcă și autoturismul din categoria B este de 4250 kg;
  • De reținut este faptul că greutatea totală este reprezentată de greutatea maximă a mașinii și remorcii goale, la care adăugăm și sarcina utilă maximă.

Fiind vorba despre autoturisme de mărimi medii, remorca se încadrează în categoria celor ușoare. În aceste condiții, transportul cu remorca de 750 kg este cea mai la îndemână pentru materialele de construcții care nu sunt voluminoase. Greutatea pe care o poate căra remorca este de aproximativ 600 kg, iar lungimea mărfurilor poate depăși ușor peste 2 m.

Important de menționat este că această remorcă pentru autovehicul categoria B poaste să nu aibă sistem propriu de frânare și amortizoare, ci doar de semnalizare. Pentru transportul acestor mărfuri ușoare, permisul de categorie B este suficient. Dacă îți dorești, poți achiziționa și remorci mai bine donate, cu mai multe caracteristici thenice specifice. Pentru acestea, însă, ai nevoie de un permis de conducere din categoria BE. Așa că, trebuie să te gândești atent când vrei să realizezi o tractare cu mașina din categoria B deoarece reglementările legale în vigoare nu trebuie încălcate sub nicio formă. Altfel, te poți alege cu amendă, suspendarea permisului de conducere sau alte incidente destul de neplăcute. Hai să afli care sunt condițiile necesare dacă vrei să îți cumperi o remorcă profesionistă.

Reguli pentru mașină cu remorcă cu masa totală de peste 3.500 kg

În cazul în care masa totală depășește 3.500 kg, pentru a putea conduce o mașină cu remorcă ai nevoie de acte doveditoare care să ateste că ești pregătit, adică un permis de conducere categoria BE. Cursul necesar prin care să intri în posesia unui permis durează în jur de o săptămână și însumează câteva ore de condus propriu-zis dacă vrei să fii pregătit temeinic.

Acesta este obținut în urma orelor de pregătire, unde trebuie să prezinți actele care demonstrează că stare ta psiho-fizică este adecvată, pe lângă alte documente standard. În urma orelor de pregătire, vei intra în posesia carnetului cu categoria BE. De asemenea, nu uita că trebuie să înscrii remorca dacă vrei să îți folosești licența de conducere. Trebuie să te pregătești cu tot ceea ce urmează și să te prezinți la Registrul Auto Român. Dosarul trebuie să conțină:

  • Certificat de omologare sau cartea remorcii;
  • O declarație COC cu privire la datele în conformitate cu normele legale;
  • Adeverința de asigurare;
  • Un certificat de 100 km/oră, dacă este cazul;
  • Chitanța doveditoare a plății taxei de înmatriculare;
  • Contraveloarea certificatului și a plăcuței de înmatriculare.

După cum poți observa, procesul pe care trebuie să îl urmezi dacă vrei să cuplezi o remorcă la un autoturism din categoria B este destul de complex și necesită ceva atenție la documente. Îți recomandăm să rămâi informat și să verifici mereu existența celor esențiale. Să trecem și la aspecte ceva mai practice, anume cum să îți legi corespunzător remorca de mașină.

Cum cuplezi remorca la un autoturism din categoria B

Acum că ai făcut rost de toate documentele necesare pentru conducerea în condiții legale, trebuie să știi și cum să cuplezi simplu și ușor remorca la autovehiculul categoria B. Această operațiune presupune câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi înainte să pleci la drum:

  • Folosește un adaptor cu pini destinat conectării la instalația electrică;
  • Potrivește acest adaptor în canturile de la priza mașinii;
  • Utilizează vaselină pentru sfera de la cârligul de legătură. Altfel, materialul se poate freca și poate provoca cedarea sau stricarea cuplei;
  • Cuplează remorca la cârlig prin maneta de metal. Asigură-te că este conectată corespunzător;
  • Verifică funcționarea optimă a luminilor și poți pleca la drum.
  • Conectează instalația electrică printr-un ștecher la priza mașinii;

Dacă ți-ai cuplat, în cele din urmă, remorca la autovehicul, uite și câteva sfaturi utile pe care să le ai în vedere.

Sfaturi despre cum să conduci cu o remorcă auto

Știm că ești un conducător resposabil și atent la drumurile pe care le parcurgi. Tocmai, de aceea, venim în ajutorul tău cu un număr de sugestii dacă vrei să nu ai parte de incidente mai puțin plăcute. Noi îți recomadăm:

  • Adaptarea vitezei în funcție de traseu;
  • Controlarea vitezei în așa fel încât să poți frâna în siguranță, fără a vătătma și alte vehicule în trafic;
  • Procesul frânării să îl faci treptat, fără să bruschezi;
  • În zonele cu multe curbe, abordează-le mai larg și încetinește;
  • Păstrează distanța legală și de siguranță față de celelalte autoturisme;
  • Gropile de pe drumuri nu prea sunt de partea ta. Așa că îți sugerăm să încetinești și să faci manevrele cu grijă;
  • În cazul parcării, ar fi de mare folos să ai pe cineva care să te ghideze. Dacă ești singur, este bine ca în prealabil să inspectezi locul.

De ce acte ai nevoie pentru detararea remorcii

Sperăm că informațiile legate de caracteristicile și cuplarea unei remoci la un autoturism din categoria B îți sunt de folos. Nu uita să verifici în permanență dacă ai asupra ta actele necesare care să demonstreze autorităților că te deplasezi în conformitate cu cerințele legale și bineînțeles, în siguranță.

Găsești, de asemenea, pe blogul nostru o mulțime de sfaturi și informații folositoare. Nu ezita să ne contactezi dacă ai nelămuriri.

Recomandate

pixel