Osii fără frână sau osii cu frână: avantaje și dezavantaje

2021-07-06
Osii fără frână sau osii cu frână: avantaje și dezavantaje

Osii fără frână sau osii cu frână: avantaje și dezavantaje

Atunci când tractezi o remorcă cu autovehiculul, este important să poți opri în siguranță în timpul deplasării, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Și, în funcție de caz, atunci când tragi o remorcă în spatele mașinii, ai putea avea nevoie de un controler de frână pentru aceasta.

Transportarea mărfurilor se face cu utilaje de diferite dimensiuni, în conformitate cu greutatea încărcăturii. În acest sens, poți alege de câte osii ai nevoie pentru a realiza deplasarea așa cum trebuie. La rândul lor, osiile dispun de specificații care te ajută în tractarea corespunzătoare a auto remorcii. Pe lângă alte caracteristici specifice, osiile pot fi fără frână sau dotate cu frână. Dacă vrei să afli care sunt avantajele și dezavantajele celor două tipuri, dar și alte informații care îți sunt cu siguranță folositoare, atunci găsești toate răspunsurile în articolul de astăzi.

Rolul sistemului de frânare în rularea corespunzătoare a remorcii auto

Asemenea sistemului de frânare a autovehiculelor, și circuitul de micșorare a vitezei unei remorci se numără printre cele mai importante ansambluri auto. Desigur că modul în care se realizează acțiunea de frânare diferă în funcție de remorcă. Dacă aceasta dispune de osii cu frâne, atunci are propriul sistem independent care poate fi controlat de către conducătorul autovehiculului. Pe de altă parte, în cazul remorcilor auto cu osii fără frână, funcțiile de încetinire sunt preluate de către automobilul care o tractează, totul fiind posibil doar cu ajutorul sistemului de frânare al mașinii. Așadar, hai să aflăm punctele forte și punctele slabe ale osiilor cu și fără frâne.

Osiicu frâne pentru remorca auto

În cazul auto remorcilor ce dispun de osii cu frână, puterea de frânare este preluată complet de sistemul independent și nu mai depinde de cel al autovehiculului. Această structură funcționează cu ajutorul unei forțe exterioare provenite de la un mecanism cu capacitate de acționare din partea coducătorului auto.

Avantaje și beneficii la utilizarea osiilor cu frâne

Cu alte cuvinte, osiile cu frână montate la remorca ta îți asigură o serie de avantaje, printre care:

  • reducerea forței folosite de către cel care conduce automobilul, chiar și în cazurile de frânare spontană. Acest lucru se datorează mecanismului de frânare independent, ajutător;
  • frânare uniformă pentru fiecare dintre roțile remorcii;
  • capacitate de acționare sporită;
  • posibilitatea tractării unei încărcături mai mari.

După cum se poate observa, utilizarea unui sistem independent de frânare pentru osiile remorcii auto aduce cu sine multe beneficii, atât pentru cel care controlează utilajul, cât și pentru eficientizarea acțiunii de tractare.

Dezavantaje la utilizarea osiilor cu frâne

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje pe care trebuie să le cunoști atunci când alegi să achiziționezi sau să atașezi un sistem de frânare la osiile utilajului tractabil. Printre acestea se pot număra și următoarele:

  • necesitatea omologării pentru vitezele de peste 100 km/h;
  • utilizarea doar la utilaje cu masa totală peste 750 kg;
  • sincronizarea târzie cu frânarea automobilului;
  • costuri suplimentare de întreținere.

Prin urmare, asigură-te că știi tot ceea ce trebuie despre osiile cu frâne ale remorcii auto înainte de a te apuca de cumpărat și transportat.

Osii fără frâne pentru auto remorcă

Atunci când vorbim despre remorcile cu osii fără sistem de frânare propriu, această funcție este preluată în totalitate de către vehiculul motorizat la care este cuplat trailer-ul. Pentru remorcile cu greutatea maximă admisă de până la 750 kg, frânele nu sunt permise din punct de vedere legal. De asemenea, pentru viteza de 100 km/h este necesar un certificat special din partea producătorului, în condițiile în care acest aspect nu apare menționat în adeverința oficială sau în documetele COC. În acest fel, utilizarea ulterioară a unei remorci cu osii fără frâne se face mult mai ușor la încărcăturile cu greutate redusă, aflată în limitele accepate din punct de vedere legal.

Avantaje și beneficii la utilizarea osiilor fără frâne

Dacă alegi această variantă, hai să aflăm câteva beneficii pe care ți le aduce acest sistem de încetinire a vitezei:

  • la remorcile auto fără frâne, nu este necesară montarea amortizorelor pentru autorizația de 100 km/h;
  • conducătorul deține controlul, atât asupra autoturismului, cât și a utilajului tractat, doar prin intermediul unui singur dispozitiv de frânare;
  • costuri reduse la întreținere;
  • prețuri de achiziție mai scăzute;
  • pentru transportarea mărfurilor ușoare.

Dezavantaje la utilizarea osiilor fără frâne

Chiar dacă utilizarea remorcilor cu osii fără frâne se face mult mai ușor și este la îndemână, există o serie de dezavataje care te pot limita în activitățile pe care ți-ai propus să le desfășori. Printre aceste dezavantaje se regăsesc și următoarele:

  • limitarea posibilităților de transportare a încărcăturilor;
  • instabilitatea la manevrele executate în curbe;
  • riscul coliziunii la frânările bruște;
  • atenție suplimentară la efectuarea virajelor spontane.

De reținut este faptul că achiziționarea unui atașament remorcabil vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje în ceea ce privește capacitatea sistemului de frânare. În funcție de tipul remorcii, apare și condiția existenței unui sistem de frânare.

Cum poți controla sistemul de frânare la încărcături peste 750 kg

Dacă utilajul tău tractabil are masa totală admisă peste 750 kg, atunci te sfătuim să optezi pentru un controler de frânare prin care să manevrezi sistemul remorcii de încetinire direct din vehiculul tău. Un controler de frână este un dispozitiv electronic care reglează frânele remorcii. Acesta îți oferă câteva comenzi, precum vizualizarea informațiilor de frânare și butoane de control.

Iată câțiva pași pe care să îi urmezi dacă vrei să îți instalezi singur un controler electric pentru sistemul de frânare al remorcii:

  • conectează cablul la priza electrică a vehiculului;
  • oferă-i timp de calibrare;
  • selectează setările potrivite;
  • reglează-l la putere maximă;
  • ajustează nivelul de putere al frânării.

Indiferent că osiile remocii tale dispun de sistem de frânare sau nu, cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere sunt siguranța și performnațele la rulare. Ca atare, asigură-te că utilajul pe care îl tractezi cu vehiculul motorizat îndeplinește condițiile optime de funcționare.

Dacă ai nevoie de mai multe informații, nu ezita să ne contactezi. Îți dorim spor și drumuri liniștite!

Recomandate

Osie cu frână AL-KO 1800 kg A1600 5x112 TT

Osie cu frână AL-KO 1800 kg A1600 5x112 TT

4 282,99 RON428299 pct.
Osie cu frână AL-KO 1800 kg A1400 E+ 5x112

Osie cu frână AL-KO 1800 kg A1400 E+ 5x112

4 293,99 RON429399 pct.
pixel