Cum să ai grijă în mod eficient de o remorcă auto
Cum să ai grijă în mod eficient de o remorcă auto
Când pleci la drum cu remorca este important ca ceea ce transporți în ea să fie în siguranță. Pentru a te asigura de acest lucru, trebuie ca vehiculul să fie bine întreținut și îngrijit. Asta înseamnă ca, odată la ceva timp, să îi faci câte o revizie care să releve starea remorcii.
Vrei să te bucuri de eficiență și utilitate maximă? Atunci fă-ți timp pentru a îngriji corespunzător remorca ta auto. Doar atunci când toate piesele sunt complet funcționale, vehiculul dă cel mai ridicat randament. Și să nu uităm că o întreținere bine realizată prelungește durata de viață a remorcii. Dacă vrei să îngrijești remorca în mod corect, atunci articolul de astăzi este pentru tine. De la ce aspecte trebuie să verifici cu regularitate, până la operațiuni specifice, informațiile de mai jos îți vin în ajutor pentru a-ți ușura munca.
Indiferent de materialele sau obiectele pe care le transporți, fă-o în cele mai bune condiții. Descoperă, pas cu pas, tot ce este de făcut pentru o remorcă impecabilă chiar și după mii de kilometri parcurși.
Sfaturi practice pentru întreținerea remorcii auto
Cum întreții roțile remorcii auto.
Deoarece funcția pe care o îndeplinește remorca se bazează în mare parte pe anvelopele sale, este o idee bună să le păstrezi bine întreținute. În multe cazuri, în special pentru remorcile mari, greutatea suplimentară pe care o suportă anvelopele, chiar și atunci când staționează, poate cauza uzarea anvelopelor remorcii mult mai rapid decât în cazul celor cu care este echipat automobilul la care cuplezi remorca.
De aceea, iată cîteva sfaturi practice pentru buna îngrijire a roților și anvelopelor:
- Încă din primul moment alături de remorca ta auto, începe și procesul de întreținere. Înainte de a porni la primul drum, trebuie să verifici starea prezoanelor care mențin roata stabilă. În cazul în care ele sunt slăbite, strânge șuruburile cu ajutorul unei chei de cuplu.
- Este nevoie să repeți această inspecție și după ce ai parcurs deja 50 de kilometri cu remorca sau după 50 de kilometri parcurși după operațiunea de schimbare a roților. Apoi, poți rări verificările. O dată la 2500 de kilometri este suficient să arunci o privire la cât de bine sunt strânse prezoanele.
- De altfel, înainte de a pleca alături de remorca auto la drumuri mai lungi, e bine să fii precaut și să vezi dacă este necesară sau nu strângerea șuruburilor. Tot cu regularitate trebuie să te îngrijești și de starea anvelopelor. Dacă le observi prea tocite, ar fi cazul să le schimbi.
- Dacă remorca stă nefolosită de ceva timp, cu siguranță anvelopele au nevoie să fie umflate. Folosirea remorcii des poate duce la pierderea presiunii aerului, dar anvelopele pierd presiune și atunci când nu sunt utilizate. În timp, aerul din anvelope se scurge și, prin urmare, este esențial să ții cont de presiunea aerului pentru a menține remorca întreținută corespunzător.
Cum se spală corect o remorcă auto
Este o idee bună să-ți menți remorca într-o formă exemplară, mai ales dacă vorbim despre un vehicul închis. Adesea, aceste remorci au un finisaj special, în mai multe straturi de vopsea. Ca atare, ar trebui să speli aceste remorci cu apă caldă, folosind săpun special pentru întreținerea vopselei. Dacă remorca e deschisă, sunt suficiente apa și săpunul. Folosește un furtun obișnuit pentru a clăti. Ai grijă la toate piesele remorcii. Asigură-te că petreci timp curățând plăcile reflectorizante și luminile pentru a le face din nou să strălucească la fel ca în prima zi. Nu uitați să clătești șasiul, deoarece praful care se acumulează poate degrada piesele în mișcare.
- Dacă ai o remorcă specială pentru transportul bărcilor, trebuie să o speli după fiecare utilizare, mai ales dacă o folosești în jurul apei sărate.
Apa din mări sau oceane poate accelera coroziunea, deci asigură-te că acorzi o atenție suplimentară roților, suspensiei și frânelor (asta în cazul în care remorca ta deține sisteme de frânare și suspenii). Apa sărată care se depune pe aceste părți se evaporă, dar lasă în urmă un reziduu de sare care poate face ravagii asupra metalului.
Atunci când speli remorca, vezi dacă există piese și zone ruginite. Șlefuiește petele pe care le găsești cu un șmirghel. După ce ai terminat de spălat și remorca s-a uscat, poți aplica vopsea rezistentă la rugină pe zonele expuse la acest factor dăunător. Odată ce vopseaua se usucă, aplică un strat generos de ceară pe piesele metalice vopsite ale remorcii.
- Pasul în care aplici ceară ar trebui bifat chiar dacă remorca nu a necesitat nicio retușare.
Păstrarea remorcii cerate protejează piesele metalice și previne ruginirea. Unele remorci sunt înalte. Pentru ele există accesorii care te ajută să cureți fiecare centimetru pătrat al acelei remorci.
Întreținerea remorcii auto: un checklist util oricărui conducător auto
În continuare, ți-am lăsat câteva aspecte importante pentru îngrijirea corectă și completă a remorcii tale auto.
- Verifică în mod regulat sistemul de iluminare pentru a vedea dacă mai funcționează în totalitate la capacitate optimă.
- Dacă folosești remorca rar, lubrifiază sistemul de cuplare măcar o dată la 4 luni. Pentru vehiculele utilizate zilnic, lubrifierea este obligatorie cel puțin o dată pe săptămână.
- Spălarea trebuie făcută cu mare atenție. Atunci cînd folosești aparate de spălat cu presiune înaltă, menține presiunea între 5 și 10 bari. Iar temperatura apei ar trebui păstrată sub 80 de grade Celsius. Încearcă să păstrezi minimum 80 de centimetri între duză și remorcă. Ai grijă și să nu îndrepți jetul de apă spre componentele electrice.
- După spălări, verifică din nou șuruburile și piulițele și strânge-le dacă este nevoie.
- Dacă ai o remorcă închisă, păstrează interiorul uscat și ventilat. Chiar dacă folosești apă pentru curățarea vehiculului, șterge bine pereții interiori, pentru a nu lăsa loc microorganismelor să apară sau să nu fii surprins de mirosuri neplăcute.
- Verifică periodic sistemul de frânare, dacă acesta există. Completează cu lichid de frână, schimbă plăcuțele, exact așa cum procedezi cu autovehiculul tău.
- Desigur, nu uita de verificarea amortizoarelor, dacă remorca ta este dotata cu un astfel de sistem.
Bineînțeles că pe lângă toate aceste sfaturi, se adaugă și revizia pieselor remorcii. Dacă observi defecte la elementele vehiculului, nu întârzia să le schimbi. Cu cât ești mai atent cu remorca ta, cu atât ea îți va fi alături o perioadă mai îndelungată. Sperăm ca recomandările noastre să contribuie la bunăstarea remorcii tale auto. Atunci când îngrijirea este realizată corect, restul vine de la sine.