Cum asiguri încărcătura remorcii înainte de transport

2021-05-21
Cum asiguri încărcătura remorcii înainte de transport

Cum asiguri încărcătura remorcii înainte de transport

Siguranța în trafic este o responsabilitate pe care o poartă fiecare conducător auto, fie că vorbim despre șoferi amatori sau profesioniști. Iar asigurarea eficientă a mărfurilor transportate în remorca auto nu trebuie să lipsească din rutina ta zilnică. Indiferent de tipul remorcii, de experiența pe care șoferul o are sau de tipul autovehiculului folosit, încărcătura se asigură întotdeauna.

Cum se realizează acest lucru?

Desigur, prin intermediul unor mijloace de fixare omologate și dedicate acestui scop. Există, în acest sens, specificații clar explicate atât în cartea tehnică a remorcii cât și în recomandările de folosire a sistemelor de ancorare. În articolul de astăzi o să discutăm mai multe despre soluțiile pe care le ai la dispoziție pentru securizarea mărfurilor transportate cu ajutorul remorcilor auto.

Siguranța remorcii aflate în mișcare

În primul rând, este bine să știi că există două tipuri de remorci auto în funcție de sistemul de prindere:

  • cu o osie, sau cu un singur ax;
  • sau cu două osii, ori cu ax în tandem.

În primul caz se pot transporta mărfuri mai puțin voluminoase și cu o greutate limitată. În plus, trebuie să fii atent la deplasarea pe drumuri vălurite sau accidentate deoarece remorca cu un singur ax poate ridica probleme de stabilitate. Stabilitatea la drum a remorcii este influențată și de distribuția mărfurilor – ai mai multe detalii despre acest aspect puțin mai jos, în acest articol.

În cazul remorcilor auto în două axe vorbim despre transportul mărfurilor voluminoase și grele (de peste o tonă). În acest caz remorca trebuie să fie dotată cu sistem propriu de frânare, dar și cu amortizoare. Astfel, se garantează o mai bună stabilitate la viteză ridicată, indiferent de specificul carosabilului sau de lungimea traseului de parcurs. Nu uita nici de autorizarea la 100 km/h. În funcție de specificul remorcii tale și de marfa pe care o transporți, s-ar putea să ai nevoie de o autorizație suplimentară care să îți permită să te deplasezi cu viteze ridicate. Oricum ar fi, asigură-te că transportul se face în deplină siguranță. Respectă regulile și, dacă este nevoie, alege o remorcă cu sistem de frânare și cu amortizoare pentru a evita orice fel de situație neplăcută.

Siguranța încărcăturii transportate

Chiar și o încărcătură ușoară, de până în 15 kg se poate transforma într-un adevărat proiectil atunci când viteza de deplasare crește. De exemplu, pentru o marfă de 15 kg neasigurată, în cazul unui impact la 50 km/h, vorbim despre un posibil obiect periculos a cărui greutate resimțită la impact va fi de 1.500 kg. Și cu cât viteza de deplasare crește, cu atât mai mult se măresc în intensitate și aceste forțe.

Așadar, este mai mult decât recomandat să asiguri marfa transportată în remorca auto. Cum realizezi acest lucru? Iată câteva sfaturi utile:

Încărcarea și descărcarea mărfurilor în remorca auto

Îți recomand să faci încărcarea și descărcarea mărfurilor doar atunci când remorca este cuplată la sistemul de prindere la autovehiculul tractor. Altfel, remorca se poate bascula și pot apărea accidente nefericite, în special dacă se folosește cea cu un singur ax.

Încărcarea și descărcarea mărfurilor în remorca auto

Îți recomand să faci încărcarea și descărcarea mărfurilor doar atunci când remorca este cuplată la sistemul de prindere la autovehiculul tractor. Altfel, remorca se poate bascula și pot apărea accidente nefericite, în special dacă se folosește cea cu un singur ax.

Sistemul de ancorare echipat în remorca ta

Fiecare remorcă vine echipată cu un sistem de ancorare. Desigur, pentru o remorcă cu un ax discutăm de o ancorare mai puțin complexă spre deosebire de cel echipat pe remorca în două osii. Motivul este simplu de înțeles și se referă la specificul mărfurilor ce pot fi transportate cu cele două tipuri de remorci. Dar, să revenim. Primul pas pe care să îl faci după încărcarea mărfurilor este asigurarea lor cu ajutorul sistemului de ancorare existent în remorca ta. Nu uita să verifici în cartea tehnică a remorcii care este capacitatea portantă maximă admisă pentru sistemele de ancorare.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru detararea remorcii

Dotează-ți remorca auto cu accesoriile potrivite

În afara sistemului de ancorare deja existent, poți oricând achiziționa accesorii dedicate securizării încărcăturii.
Cele mai populare accesorii, din acest punct de vedere, sunt:

Plasa se recomandă în cazul remorcilor deschise. Aceasta se va aplica peste oblon, acoperindu-l perfect. Atenție: plasa este recomandată doar atunci când se transportă mărfuri ușoare. Și prelatele se recomandă tot pentru remorcile deschise. Și în acest caz ne referim la asigurarea mărfurilor ușoare sau a celor care pot fi purtate de curenții de aer – așa cum se întâmplă, de exemplu, atunci când transporți nisip. Chingile de ancorare sunt cele mai eficiente sisteme pentru asigurarea mărfurilor transportate, indiferent de natura acestora. Chingile presupun un sistem de prindere sigur, în mai multe puncte. Se poate opta pentru legarea totală a mărfurilor, pentru asigurarea pe oblică a acestora sau în combinație cu o suprafață antiderapantă.

Distribuția mărfurilor în remorca auto

Pentru a avea o bună stabilitate la drum lung și la viteze ridicate, remorca trebuie să fie echilibrată. Așadar, este bine să acorzi atenție atunci când distribui marfa în momentul în care te ocupi de încărcarea produselor. De exemplu, în cazul remorcilor cu un singur ax, proprietatea de rulare și de comandă a direcției poate suferi modificări în cazul în care marfa este poziționată prea în fața sau prea în spatele remorcii. De cele mai multe ori, pentru acest tip de remorcă, este recomandat ca marfa să fie poziționată deasupra osiei.

Tot ce trebuie să știi despre finalizarea detarării

Desigur, atunci când sistemele de ancorare se uzează este timpul să remediezi toate problemele

Mare atenție: chingile de acorare și restul accesoriilor deteriorate folosite pentru asigurarea mărfurilor transportate în remorcile auto nu se repară, ci se înlocuiesc.

Din nou, verifică cartea tehnică a remorcii precum și specificațiile sistemelor de prindere. Urmează toate recomandările și asigură-te că transportul tău se poate realiza în cele mai bune condiții. Nu uita că necunoașterea sau ignorarea regulilor sau legilor nu te scutește de responsabilitate. În nefericitul caz al unui accident vei fi tras la răspundere în cazul în care marfa nu a fost bine asigurată.

pixel