Cum alegi cârligul de remorcare
Cum alegi cârligul de remorcare
Achiziționarea unei remorci este modalitatea ideală de a-ți ușura efortul în a transporta diverse materiale de care ai nevoie în gospodăria ta. Totuși, ce faci dacă mașina pe care o conduci nu are atașat un cârlig de remorcare? Pentru a păstra intact design-ul fabricației și estetica modelului de mașină, mulți producători de automobile nu mai încorporează cârlige de remorcare. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu poți atașa remorca la autoturismul pe care îl ai, chiar dacă acesta nu este dotat cu un cui de remorcare. Acest accesoriu asigură cuplarea mașinii cu remorca și poate fi montat pe bara din spate a automobilului. Iar dacă ai nevoie de sfaturi despre cum să alegi carligul de remorcare potrivit pentru mașina ta, în acest articol vorbim despre toate aspectele pe care trebuie să le ai în vedere.
Alegerea cârligului de remorcare: aspecte de care să ții cont
Deși cârligul de remorcare nu pare un accesoriu sofisticat și complex, întrebuințarea sa este foarte importantă în ceea ce privește cuplarea sigură a ansamblului. Și pentru ca această cuplare să asigure un drum fără incidente, cârligul de remorcare trebuie să fie potrivit pentru mașina ta. Așadar, cârligere de remorcare nu sunt universale, ci variază în funcție de mașina pe care o ai. Iar pentru a determina cu exactitate ce fel de cârlig se poate monta la autoturismul tău, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- Marca autoturismului Deși multe mărci de automobile sunt parte din aceeași companie producătoare, tipurile de cârlige diferă de la marcă la marcă, datorită multor aspecte ce țin de funcționalitatea și estetica mașinii.
- Modelul automobilului Catalogul unei mărci de automobile cuprinde adesea diferite modele de mașini, având caracteristici specifice care influențează tipul de cârlig de remorcare ce se poate monta.
- Anul de fabricație Mașinile mai vechi pot fi construite din alte materiale mai puțin rezistente decât cele mai noi. Există și posibilitatea ca timpul și uzura să-și lase amprenta pe zona de montare a cârligului, iar tu să ai dificultăți la atașare.
- Tipul de caroserie Lungimea mașinii este redată de tipul caroseriei, astfel determinându-se tipul sau dimensiunea cârligului de remorcare. Dacă mașina este mai lungă în partea din spate, și cârligul de remorcare va trebui să aibă dimensiuni mai mari.
- Sarcina maximă remorcabilă admisă Pentru a te asigura că poți transporta remorca împreună cu încărcătura, trebuie să atașezi un cui de remorcare rezistent și potrivit pentru greutatea materialelor transportate. Altfel, riști ca remorca să se desprindă de mașină, fie prin ruperea cârligului, fie prin cea a barei din spate a autoturismului. Așadar, este important să consulți cartea tehnică a mașinii atunci când te gândești să achiziționezi un cârlig pentru remorcare, pentru a fi sigur că îl vei putea monta pe autoturismul tău.
Tipuri de cârlige pentru remorcare
Și pentru că o bună funcționare a ansamblului mașină-remorcă nu ține doar de alegerea cârligului din punct de vedere al compatibilității cu autoturismul, trebuie să iei în calcul și tipul de cui de remorcare de care ai nevoie.
- Cârlig de remorcare semidemontabil Acestui tip de cui de remorcare i se demontează doar sfera în caz de uzură, prin desfacerea celor două șuruburi de prindere. Este cel mai utilizat tip de cârlig de remorcare, fiind o alternativă fiabilă.
- Cârlig de remorcare demontabil cu manetă Este o alternativă potrivită deoarece prezintă un sistem de montare foarte simplu, bazat pe acționarea unei baionete. Nu sunt necesare unelte speciale pentru demontarea acestui tip de cârlig. Iar ușurința cu care se poate da jos reprezintă un beneficiu în asigurarea mersului cu spatele pentru a nu avaria mașinile alăturate.
- Cârlig demontabil vertical cu cheie Avantajul principal al acestui tip de cârlig de remorcare o reprezintă securizarea cu sistem antifurt. Așadar, pentru montarea sau demontarea acestui cui de remorcare ai nevoie de unelte speciale care vin la pachet cu accesoriul. De aceea, trebuie să alegi un tip de cârlig de remorcare care să corespundă cu specificațiile mașinii tale, dar și cu nevoile pe care le ai. De exemplu, dacă mașina ta are senzori de parcare, s-ar putea ca un cârlig de remorcare nepotrivit să mențină activat senzorul și să te inducă în eroare.
Avantajele cârligului de remorcare
Chiar dacă acest accesoriu are o funcționalitate bine stabilită, poți avea parte de avantaje atunci când alegi să montezi un cârlig de remorcare autoturismului tău. Poate gândul tău inițial a fost cu privire la atașarea unei remorci, însă poți bifa și alte beneficii, precum:
- remorcarea cu ușurință a altui autovehicul. Dacă vei vrea să ajuți pe cineva cu tractarea, vei putea face acest lucru datorită cârligului de remorcare anterior montat, cu mențiunea ca tensiunea cauzată de sarcina totală să poată fi suportată de cârlig;
- protecția suplimentară în caz de tamponare ușoară. Atunci când mergi înapoi sau parchezi, poți să-ți ferești mașina de lovituri, îndoituri sau zgârieturi datorită montării cârligului de remorcare;
- atașarea unei rulote. Atunci când nu cari materiale sau mărfuri de care ai nevoie, poți atașa o rulotă mică la autoturismul tău și să pleci câteva zile în vacanță;
- distanța suplimentară. Atunci când ești în trafic sau ai parcat într-un loc public, ai parte de distanțe de siguranță mai mari, ceilalți șoferi mărind spațiul dintre autoturisme.
Așadar, pentru a alege corect cârligul pentru remorcare, ia în considerare:
- toate specificațiile mașinii tale, de la marcă și până la tipul caroseriei;
- tipul de cârlig potrivit pentru automobil. Atunci când alegi cârligul pentru remorcare, este important și să te asiguri că acesta nu obstrucționează vederea numărului de înmatriculare al mașinii și nici nu interferează cu senzorii de parcare.
Sperăm că articolul ți-a oferit toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege tipul de cârlig pentru remorcare potrivit pentru autoturismul tău. Până data viitoare, îți dorim spor în toate și drumuri bune!