Ce înseamnă ET-ul la jantă și cum se calculează?

2021-08-06
Ce înseamnă ET-ul la jantă și cum se calculează?

Cum se detarează o remorcă: toate informațiile de care ai nevoie

Remorcile auto au în comun cu mașinile mai multe elemente esențiale. Dintre toate, cele mai vizibile sunt roțile. Pentru că indiferent de modul în care arată o remorcă, ea este, cu siguranță, dotată cu roți. Iar dacă vorbim despre roți, vorbim și despre jante.

Jantele sunt mai mult decât un element estetic din dotarea vehiculului tău. Ele au un rol major în protejarea anvelopelor, menținându-le în cea mai bună formă, pentru o perioadă cât mai mare de timp. Dimensiunea lor este cea în funcție de care poți stabili și dimensiunea anvelopelor pe care le poți monta la remorca ta.

Pe lângă aspectul care poate fi remarcat de oricine, e bine să știi că jantele au anumite specificații tehnice de care trebuie să ții cont pentru buna funcționare a vehiculului tău. În cele ce urmează am vorbit despre o caracteristică extrem de importantă: ET-ul la jante.

Ai mai auzit de acest lucru dar nu știi exact ce înseamnă? Citește în continuare pentru a vedea de unde vine această denumire și ce semnifică ea. Iar pentru ca totul să fie clar, am vorbit și despre cum se calculează ET-ul la jantele remorcii tale.

Ce înseamnă ET la jante?

E posibil să fi observat vreodată acest acronim sau să fii întrebat la vreun service care este ET-ul jantelor de la remorca ta. Este un aspect pe care nu toți oamenii îl cunosc, dar pe care îl vom detalia astăzi pe înțelesul tuturor. În primul rând, ET vine de la sintagma în limba germană „Einpress Tiefe”, care s-ar traduce prin „decalaj” și mai este cunoscut și sub denumirea de offset.

Această valoare este inscripționată pe janta vehiculului tău. Dar ce indică ea de fapt?
ET-ul determină distanța dintre locul unde se prinde butucul de mașină (suprafața de montare) și axa de simetrie a jantei. Această valoare se exprimă, de cele mai multe ori în milimetri.

Ce înseamnă asta pe scurt? Poți ști cât de mult va intra janta în caroseria remorcii sau, de cealaltă parte, cât de mult va fi ieșită spre exteriorul vehiculului. Totodată offsetul determină cât de mult se poate roti janta liber fără a provoca uzură. Acest decalaj diferă de la un model de mașină la altul și, implicit, de la o remorcă la alta, în fucție de celelate specificații tehnice ale vehiculului.

Dacă ET-ul este prea mare sau prea mic, există câteva aspecte care pot fi influențate în sens negativ, precum:

  • siguranța configurării remorcii;
  • calitatea deplasării;
  • poziția și aspectul remorcii;
  • performanța în timpul mersului.

Cum poate fi ET-ul jantei?

Dacă am lămurit faptul că offsetul poate stabili cât de ieșită în exterior sau intrată spre caroserie poate fi janta, atunci înseamnă că ET-ul poate avea valori diferite. Iată cele trei situații pe care le poți întâlni:

  1. ET Zero – în cazul în care axa de simetrie a roții este egală cu suprafața de montare a butucului jantei;
  2. ET negativ – este semnalat printr-o buză mai adâncă a roții și înseamnă că locul de prindere a butucului de vehicul este decalat spre partea de frână a axei de simetrie a roții sau, mai pe scurt, spre partea din spate;
  3. ET pozitiv – dacă suprafața de montare a butucului este situată spre partea laterală a jantei sau spre față, atunci ET-ul este pozitiv. În general, el se întâlnește la vehiculele care au tracțiune pe față sau care sunt mai noi.

Atunci când ET-ul este zero, este situația cea mai fericită pentru vehiculul tău. Însă, dacă valorile offsetului pozitiv sau negativ sunt prea mari, există câteva probleme care pot apărea.

Probleme des întâlnite atunci când valoarea ET-ului negativ este prea mare:

  • pe întregul sistem de suspensii este exercitat un stres suplimentar;
  • manevrarea slabă a remorcii.

Probleme pe care le poți întâmpina când ET-ul pozitiv este prea mare:

  • remorca devine instabilă;
  • anvelopa se poate defecta cu ușurință;
  • marginea interioară a jantei suferă deteriorări care duc la costuri suplimentare;
  • controlul slab al remorcii;
  • anvelopele se freacă de suspensii sau de caroserie;
  • jantele pot interfera cu elementele din sistemul de frâne.

De ce e important să cunoști ET-ul și la cine trebuie să apelezi?

Este important să cunoști ET-ul vehiculului tău mai ales atunci când dorești să realizezi schimbarea jantelor. Dincolo de aspectul jantelor, înlocuirea lor cu un model mai nou aduce și o manevrare mai facilă a remorcii. Atunci când sunt montate jante noi, este esențial ca valoarea noului offset să nu depășească cu mai mult de 5 milimetri în plus sau în minus valoarea vechiului offset.

De ce? E simplu. Pentru că stabilitatea vehiculului are de suferit, iar remorca ta poate întâmpina probleme.

Asigură-te că totul este în regulă cu roțile remorcii tale în următoarele moduri:

  • consultă tabelele speciale create de producătorii auto sau pe site-uri cu expertiză pentru a vedea care este corespondența între valoarea ET, lățimea jantei și dimensiunea anvelopei pentru remorca ta;
  • cel mai bine și sigur este să mergi într-un service autorizat pentru a beneficia de experiența personalului. Un mecanic îți va putea spune dacă jantele și anvelopele sunt compatibile, pentru a te putea bucura la maximum de funcționalitatea remorcii.

Cum se calculează ET?

Există două metode de a determina ET-ul pentru jantele remorcii tale:

  1. Măsurând singur distanța dintre axa de simetrie a jantei și suprafața de montare a jantei pe butuc.
  2. Într-un service auto.

Pentru buna funcționare a remorcii, este bine să verifici măcar o dată dacă ET-ul este în limite normale, pentru a nu afecta manevrabilitatea ei.

Dar, nu uita că cel mai important rol pe care îl are valoarea offsetului este pentru a determina tipul de jante și de anvelope pe care le poți folosi la remorca ta. Astfel, alegi lățimea potrivită pentru jante și dimensiunea optimă pentru anvelope.

Ține minte că atunci când vine vorba despre vehiculele tale, cel mai bine este să treci cu ele pe la un service auto autorizat, unde profesioniștii să îți ofere cele mai bune sfaturi pentru întreținerea și utilizarea autoturismului sau remorcii.

Acum că știi ce înseamnă și cum se calculează valoarea ET-ului pentru remorca ta, nu-ți rămâne decât să folosești această informație pentru a circula cu vehiculul cu reglajele realizate corect, dar mai ales să circuli cu mare atenție.

Recomandate

pixel