Bare de tractare pentru remorcă: ce sunt și de ce să le alegi

2022-05-12
Bare de tractare pentru remorcă: ce sunt și de ce să le alegi

Bare de tractare pentru remorcă: ce sunt și de ce să le alegi

Dacă nu deții o remorcă și nu ai luat în considerare până acum achiziționarea uneia, cel mai probabil nu ai montat bara de tractare pe autoturismul tău. Iar dacă el nu a venit din fabrică cu piesa deja montată, poți avea în vedere aplicarea barei de remorcare. Pentru că bara de remorcare nu servește doar pentru tractarea remorcii, îți arătăm în articolul de față ce sunt ele și de ce să le alegi pentru autoturismul tău.

Ce sunt barele de tractare pentru remorcă

Așa cum le spune și denumirea, barele de remorcare sunt piese din metal, cel mai adesea montate la mașină și menite să ajute la tractarea diverselor vehicule. Fie că vorbim despre remorci, peridocuri, platforme auto sau alte autoturisme, toate se ancorează cu ajutorul barei de tracțiune. Există mai multe tipuri de bare de tracțiune, în funcție de materialul din care sunt realizate. Așadar, putem vorbi despre bare de remorcare din: Oțel; Aluminiu; Aliaje tratate. Cele mai cunoscute și mai utilizate bare de tractare sunt cele realizate din oțel zincat, întrucât sunt mai rezistente la torsiune și la rugină. Ca alternativă mai puțin costisitoare sunt barele din aliaje tratate chimic pentru rezistență sporită. Totuși, bara de remorcare nu este singurul obiect de care ai nevoie pentru a putea tracta diferite vehicule. Așadar, următorul accesoriu necesar este cârligul de remorcare. Cu alte cuvinte, partea vizibilă a sistemului de tractare. Este ușor de recunoscut, fiind vizibil în partea inferioară a automobilului, în zona numărului de înmatriculare. Și pentru că tractarea se face cu ajutorul lui, cârligul trebuie să fie și el realizat din materiale rezistente pentru a nu se rupe. De regulă, și cârligul de remorcare este realizat din oțel zincat pentru ca forțele la care este supus să nu producă torsiuni.

Unde se montează barele de tractare?

Pentru că mașina ta este cea care facilitează tractarea, bara se montează în partea inferioară a automobilului, în spatele osiei. În ultimii ani, producătorii de autoturisme au început să includă la fabricare și bara de tractare împreună cu cârligul de remorcare. Dacă autoturismul nu are, totuși, bară de tracțiune montată, poți achiziționa una. Fie o poți monta chiar tu, fie poți merge la un mecanic. Așadar, cum și unde se montează barele de tractare? Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să te ocupi chiar tu de instalarea sistemului de remorcare: Parchează automobilul pe un teren drept, astfel încât distanța de la pământ la osie să fie egală în ambele părți ale mașinii. Măsoară distanța de la osie la sol, astfel încât să poți stabili cât de sus sau de jos să montezi bara. Ține minte că bara de remorcare nu se aplică prea aproape de osie! Este doar o marjă de măsurare. Din măsurătoare, scade înălțimea cârligului de remorcare, pentru a vedea cât de sus îl poți aplica fără a produce pagube. Distanța liberă rezultată din măsurare și scăderea dimensiunii cârligului reprezintă spațiul liber maxim pe care îl poți avea după montarea cârligului. Asigură-te că bara de remorcare și cârligul nu sunt montate prea jos. În acest caz, orice denivelare de pe carosabil poate deteriora cârligul și implicit, automobilul.

Bare de remorcare noi sau second hand?

Cu siguranța, accesoriile sau componentele second-hand au un beneficiu pe care îl cunoști: au prețuri reduse. Practic, tu vei face economie achiziționând o piesă de la un alt proprietar. Totuși, există și părți mai puțin bune. Însă întrebarea este: bare de tractare noi sau second-hand? De exemplu, un dezavantaj este că nu poți cunoaște cu exactitate de cât timp are vânzătorul piesa respectivă sau cât de mult a utilizat-o înainte. Poate că bara de remorcare a suferit niște deteriorări și o vinde pentru a achiziționa una nouă. Practic, tu ai avea o bară deformată care ți-ar putea pune viața în pericol. Chiar și cea mai mică fisură a unei bare poate cauza accidente. De ce? Pentru că forțele care acționează la tracțiune sunt foarte mari, raportat la greutatea remorcii. Totuși, nu este exclus să găsești și oferte second-hand care să merite. Însă este important să verifici ca bara să se potrivească la automobilul tău, să poată fi montată și să nu îți creeze probleme în trafic.

Întreținerea cârligului de remorcare

Pentru ca sistemul de tractare să reziste cât mai mult timp, este necesar să îl verifici regulat, dar și să-l îngrijești corespunzător. Este important să te asiguri că este în stare potrivită, fiind montat într-o zonă predispusă tuturor intemperiilor. Așadar, asigură-te că bara de tractare și cârligul: Se află în poziție corectă și nu s-au deplasat în nicio direcție; Sunt curate și lubrifiate în zonele potrivite; Nu prezintă fisuri sau deteriorări de orice fel; Sunt corect prinse de automobil; Nu obturează vizibilitatea numărului de înmatriculare de către alți șoferi; Sunt stabile; Au vopseaua intactă și nu prezintă urme de coroziune. Pe perioada de iarnă, ai grijă ca sistemul de tractare să fie des curățat de zăpadă, gheață sau sare pentru carosabil. În caz contrar, ele pot determina pagube, iar tu vei fi nevoit să înlocuiești imediat bara și cârligul. Protejarea corectă a sistemului de remorcare asigură o durată de viață mai mare a lui și astfel, te bucuri de toate avantajele: Tractarea altor vehicule; Distanță suplimentară în trafic, dar și în parcări; Atenuarea loviturilor și șocurilor în cazul mersului înapoi sau a parcării cu spatele. Sperăm că articolul de astăzi te-a ajutat să descoperi importanța barelor de remorcare pentru tractarea remorcii și cum le poți monta singur. Nu uita să verifici mereu ansamblul înainte de a pleca la drum și să te asiguri că actele sunt în regulă. Adaptează viteza la condițiile de trafic și bineînțeles, la cele meteorologice. Îți dorim drumuri bune și cât mai multe transporturi cu succes!

pixel