Cum îți poți înregistra/înmatricula remorca pentru a circula legal

Cum îți poți înregistra/înmatricula remorca pentru a circula legal

Ai cumpărat o remorcă nouă sau second hand și vrei să poți circula legal atât pe străzile din România cât și în afara granițelor? Fie că ai o remorcă ușoară, de până în 750 de kilograme, o semi-remorcă sau o remorcă de tip trailer, este necesar să o înregistrezi înainte de a te putea deplasa în spațiul public. Pe scurt, remorca se supune unor reguli similare cu cele necesare pentru înmatricularea unui autovehicul. Da, vorbim despre un drum către Registrul Auto Român, dar și către Primărie. Plus o mapă cu documente care să îți permită obținerea certificatului de înmatriculare. În mod contrar vei circula ilegal cu remorca auto, ceea ce înseamnă că fapta ta se va supune legilor în vigoare. Sună complicat? Stai liniștit, nu este. În special dacă știi din timp procedura pe care trebuie să o duci până la capăt. Citește toate informațiile din acest articol și evită să pierzi timp prețios fără a rezolva și înmatricularea propriu-zisă. Așadar, să vedem care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a-ți înregistra în mod legal remorca.

Ce să faci înainte de a cumpăra o remorcă


Înainte de a cumpăra o remorcă auto trebuie să te asiguri că o poți conduce. Altfel spus, că ai un carnet de conducere care certifică acest drept. Desigur, în cazul remorcilor ușoare, de până în 750 de kilograme, categoria B este suficientă. Pentru alte specificații și greutăți va fi nevoie să ai licențe dedicate. Așadar, verifică-ți carnetul înainte de a face o nouă achiziție. Apoi, trebuie să fii atent la autorizarea remorcii pentru viteza de 100km/h.

Dacă nu știai, pentru remorcile care nu sunt prevăzute cu sistem de frânare individual, rebuie să se obțină o autorizație specială prin care se oferă dreptul de a circula cu o viteză de peste 100 de km/h. Toate aceste date sunt specificate în caracteristicile tehnice ale remorcii pe care urmează să o achiziționezi. Și, înainte de a merge să înmatriculezi remorca trebuie să te asiguri că ai toate actele necesare la îndemână. Atât actele de proprietate cât și unele adiționale, în funcție de fiecare situație în parte. Stai liniștit, o să vorbim în continuare despre fiecare aspect.




La ce să fii atent dacă cumperi o remorcă nouă

Atunci când cumperi o remorcă nouă/przyczepka nowa, toate actele esențiale îți vor fi furnizate de comerciant. Cu toate acestea, este bine să fii vigilent și să te asiguri că nu vor exista probleme ulterioare. De principiu, ai nevoie de:

  • Documentul care atestă dreptul de proprietate pentru remorcă – factura de achiziție;
  • Certificatul de omologare sau cartea de identitate a remorcii;
  • Certificat de 100 km/h al producătorului, dacă vrei autorizarea remorcii pentru viteza de 100 de km/h.

La ce să fii atent când cumperi o remorcă second hand din țară sau din afara țării

Dacă urmează să cumperi o remorcă veche din țară, ori din afara țării, atunci va trebui să strângi următoarele documente:

  • Actele deja menționate mai sus, alături de certificatul de vânzare-cumpărare;
  • Dovada de efectuare a formalităților vamale de import definitiv sau temporar – atenție, fără acestea nu se poate finaliza înmatricularea;
  • Fișa de înmatriculare semnată de vechiul proprietar, cu vizele care atestă plata taxei pentru mijloacele mecanice de transport;
  • Orice alt document pe care vânzătorul îl are la dispoziție.

Cum înmatriculezi remorca și actele de care vei avea nevoie

După ce te-ai asigurat că ai primele acte care te ajută să dobândești în mod corect dreptul de proprietate asupra remorcii, este timpul să obții înscrierea acesteia. Nu uita, în lipsa înscrierii nu poți circula în mod legal. Sancțiunile sunt dintre cele mai severe, așa că evită din timp toate neplăcerile. Așadar, pentru înmatriculare va trebui să faci o programare la Registrul Auto Român. Acolo, te vei prezenta cu următoarele documente:



  • Certificatul de omologare, sau cartea remorcii (similară cu cartea mașinii tale);
  • Declarația de conformitate – adeverință privind datele sau COC;
  • Adeverință de asigurare sau dovada plății RCA;
  • Certificatul de 100 km/h, dacă este cazul;
  • Fișa de înmatriculare semnată de vechiul proprietar, dacă vorbim despre o remorcă second hand;
  • Acte vamale, dacă vorbim despre o remorcă cumpărată din străinătate;
  • Dovada plății taxei de înmatriculare;
  • Contravaloarea certificatului de înmatriculare;
  • Contravaloarea plăcuțelor de înmatriculare;





Nu uita nici buletinul acasă atunci când te duci să înregistrezi remorca. În plus, fișa de înmatriculare va trebui să fie avizată la Primărie. Tot de la Primărie o să primești chitanța pentru taxa de înmatriculare. Pentru persoane juridice, dacă înmatricularea remorcii se dorește a fi pe firmă, atunci, în plus față de lista de mai sus, mai ai nevoie de:
  • CUI persoană juridică și alte documente justificative;
  • Împuternicire pentru persoana pentru care se face înmatricularea, dacă este cazul;
  • Cerere înmatriculare persoane juridice – formular tip completat la Registrul Auto Român;
  • Ștampilă firmă – doar la nevoie, dar e bine să o ai la tine.

Cumpărarea și înregistrarea unei remorci

remorca

După cum vezi, remorca este, în sine, un autovehicul. Așadar, poți circula cu o remorcă atașată doar dacă aceasta a fost înregistrată și înmatriculată. Adică, dacă ai obținut numere de înmatriculare provizorii sau permanente, dacă ai plătit taxa de drum, asigurarea obligatorie și impozitul la Primărie. Este important să verifici existența tuturor actelor necesare mai ales atunci când cumperi o remorcă second hand. Nu uita nici de documentele vamale pentru remorcile achiziționate din afara țării. După toate aceste demersuri vei putea folosi remorca, indiferent de caracteristicile acesteia, pe drumurile publice din țară și nu numai.

Pentru a economisi timp îți recomand o programare online pentru vizita la Registrul Auto Român. Indiferent de starea remorcii, acolo se va realiza inspecția tehnică a acesteia – chiar dacă ea este încă valabilă. Dacă ai nevoie de informații suplimentare, nu ezita și contactează-ne ori lasă-ne un comentariu la finalul acestui articol. Ai și alte informații utile pe blog.

pixel