Anvelopa 195/55 R10C, ranforsata pentru remorci
Dimensiunea anvelopei 195/55 R10C .
Anvelopa descrisă are un indice de viteză N , ceea ce înseamnă că viteza maximă la care poate fi condusă această anvelopă este de 140 km/h .
Indicele de sarcină al acestei anvelope este 98/96 , deci sarcina sa maximă este de 750/710 kg .
Anvelopa are pe etichetă următoarele clase: E (eficiența consumului de combustibil), C (aderență pe teren umed), 72 dB (nivel de zgomot)

Eficiența consumului de combustibil determină rezistența la rulare a unei anvelope. Cu cât este mai mic, cu atât consumul de combustibil și cererea de energie sunt mai mici și cu atât impactul asupra mediului al emisiilor mai mici de CO 2 este mai mic. Notele sunt notate de la A la G , unde D nu este atribuit. Creșterea clasei cu unu se traduce printr-o economie de aproximativ 0,1 litri de combustibil la 100 km. Diferența dintre clasele G și A determină o reducere a consumului de combustibil cu aproximativ 7,5%.

Aderența pe teren umed este un factor cheie în performanța de siguranță a unei anvelope. Valoarea acestuia informează în primul rând despre distanța de frânare pe o suprafață udă de asfalt. Notele sunt notate de la A la G , unde D și G nu sunt atribuite. Diferența de distanță de frânare între clasele adiacente cu suprafață umedă și viteza de pornire de 80 km/h este între una și două lungimi de vehicule de aproximativ 3,0-6,0 metri, aproximativ 4,5 m. Diferența de distanță de frânare dintre clasele A și F este peste 18 metri.

Parametrul nivelului de zgomot descrie zgomotul pe care o produce o anvelopă atunci când rulează pe suprafața drumului. Se măsoară în decibeli (dB). Emisia de zgomot a anvelopelor afectează intensitatea generală a sunetului unui vehicul, afectează, de asemenea, confortul de conducere și poluarea fonică a mediului. De exemplu, diferența dintre 75 dB și 72 dB poate părea mică, dar în realitate o diferență de 3 dB este o reducere la jumătate a nivelului de zgomot.